SCE 2023 bekend voor coöperaties en VvE's

09 februari 2023

De nieuwe subsidiebedragen voor SCE (Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking) van 2023 zijn bekend. Sinds 9 januari kunnen energiecoöperaties en VvE’s zich inschrijven voor de nieuwe subsidiebedragen.

Op de website van de RVO zijn de nieuwe subsidiebedragen voor 2023 te vinden. Verder is er een aantal wijzigingen in de SCE-regeling doorgevoerd:

• Een wijziging van de zogeheten “postcoderoos-eis” voor VvE's. Die zegt dat 90% van de leden (particulieren of bedrijven) in de postcoderoos woonachtig moet zijn. Dit wijzigt naar 75%.

• Niet alle leden van de VvE hoeven meer een kleinverbruikersaansluiting te hebben. Door deze eis vielen sommige Vereniging van Eigenaren buiten de boot. Enkele leden in het gebouw hadden dan toch een grootverbruikersaansluiting. In 2023 mag 25% een grootverbruikersaansluiting hebben.

• De eis dat VvE’s bij de aanvraag een ledenlijst moesten meesturen is gewijzigd. Het opsturen van de ledenlijst mag nu binnen één jaar na de subsidieverlening.

• Ook energiecoöperaties mogen stukken later aanleveren. Er mag nu langer worden gedaan over het aanleveren van een ledenlijst en de akte ‘recht van opstal’ op een locatie: 1 jaar in plaats van 6 maanden.

Andere belangrijke wijziging

Energiecoöperaties en VvE’s konden soms maar één installatie voor zonnepanelen op een gebouwencomplex met een aaneengesloten dak plaatsen. Dit pakte vooral voor grote woningblokken niet altijd goed uit. De regeling gebruikt daarom volgend jaar de zogenaamde pand-ID’s. Deze pand-ID’s staan in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Hierdoor wordt het mogelijk om op grotere aaneengesloten daken meerdere installaties van verschillende VvE’s of coöperaties op hetzelfde dak te plaatsen.

Het basisbedrag voor 2023 is bepaald op 14 cent / kWh voor kleinverbruikaansluitingen (60 kWp, netlevering 70%), grootverbruikaansluitingen (150 kWp, netlevering 70%) hebben een basisbedrag van 11,6 cent / kWh. Het voorlopige correctiebedrag is vastgesteld op 15,2 cent /kWh (netlevering).

Schrijf je project in

Je kunt jouw project inschrijven van 9 januari tot 1 november 2023. Wees er dus snel bij!

Inschrijven bij de RVO

Lees ook deze artikelen

Onze wijze van salderen onderwerp in uitzending Radar

11-03-2024

Evenement HIER opgewekt 2024

11-03-2024

Greenchoice spoort consument aan overdag stroom te gebruiken

21-02-2024