Bosprojecten in het buitenland

  • 330 duizend hectare bos beschermd
  • 3 miljoen bomen aangeplant

Bosprojecten van Greenchoice

Naast de diensten en producten die we leveren, investeert Greenchoice ook in het opzetten van nieuwe bos- en natuurprojecten in binnen- en buitenland. Met onze financiële steun kunnen allerlei projecten bos en natuur beschermen, aanplanten en herstellen. 

Lees meer

Voor jou als klant betekent dit dat we je bosgecompenseerd gas leveren. Voor iedere klant die gas verbruikt, zetten we geld opzij. Dit geld gebruiken we om te investeren in herstel, bescherming en aanplant van bos en natuur.

Maar we investeren ook in bos- en natuurprojecten die we niet laten doorrekenen en meetellen bij de onderbouwing voor bosgecompenseerd gas. Deze projecten hebben bijvoorbeeld een grote impact op biodiversiteit, lokale natuur in Nederland of op de bescherming van bedreigde diersoorten en vangen niet zo veel CO2 op. Bij de projecten die we wél meetellen voor bosgecompenseerd gas, staat het aangegeven. 

Pará - Brazilië

In Pará, Brazilië, wordt illegaal amazonehout gekapt. Daarom zijn we in 2022 gestart met een samenwerking met Stichting Forest Forces in het inheemse Maró-gebied. Forest Forces gebruikt haar kennis van milieucriminologie om de illegale houtkap in dit gebied tegen te gaan. Als begin van de samenwerking heeft Greenchoice zonnepanelen gesponsord, waarmee GPS-camera’s opgeladen worden. Die GPS-camera’s gebruiken de bewoners van het Maró-gebied om bewijs te verzamelen wanneer het woud illegaal wordt betreden of gekapt. De zonnestroom die onze gesponsorde panelen opwekt, zorgt er ook voor dat de gemeenschap minder afhankelijk wordt van fossiele brandstof. 

Odair “Dadá” Borari is de chief van het Maró-gebied. Chief Dadá is een steeds belangrijkere stem aan het worden voor inheemse gemeenschappen en bosbescherming in de Amazone. Zoals ook te zien is in de film “The Letter” en in de film “Curupira” die op het Waterbear-platform wordt getoond. 

Kigoma - Tanzania

Samen met lokale betrokkenen hebben we al 2,1 miljoen bomen in de buurt van Kigoma, in Tanzania, geplant. In dit boomaanplantproject verbinden we chimpanseeleefgebieden in West-Tanzania met elkaar, waardoor hun leefgebied een stuk groter wordt. De nieuwe bomen vormen een buffer voor al bestaande natuurgebieden. 

We zoeken samen met de gemeenschappen uit de buurt naar inkomstenbronnen die niet uitputbaar zijn, terwijl we ontbossing terugdringen. Bovendien heeft de bevolking door een betere staat van het bos makkelijker toegang tot natuurlijke producten en grondstoffen, en slingeren de chimpansees vrolijk door. 

We werken voor dit project samen met Roots & Shoots, het educatieve jongerenprogramma van het Jane Goodall Instituut. Roots & Shoots betrekt 135 scholen verdeeld over vier districten in de regio bij het bosproject, waardoor een heleboel kinderen uit de regio worden bereikt.

Tavolo – Papoea-Nieuw-Guinea

Het bos van de Tavolo gemeenschap op het eiland New Britain in Papoea-Nieuw-Guinea staat onder zware druk. Alhoewel het bos, ter grootte van ruim 16.000 hectare, eigendom is van lokale stammen, is het land door de overheid toegewezen als 'grootschalig landbouwontwikkelingsgebied'. Er zijn vergunningen gegeven aan een groot houtkapbedrijf zonder instemming van de lokale bevolking. In sneltreinvaart wordt het eiland kaler.  

Greenchoice financiert Forcert, een lokale NGO die het bos beschermt en opkomt voor de cultuur, levenszekerheid en geschiedenis van lokale gemeenschappen in Papoea-Nieuw-Guinea. Kleine gemeenschappen in het gebied slaan met hulp van Forcert de handen ineen om het Tavolo-gebied te beschermen tegen kaalkap. Om dit te financieren, gaat Forcert CO2-certificaten verkopen. Een CO2-certificaat is een bewijs dat een project 1 ton CO2 heeft opgeslagen, die zonder het project niet zou zijn opgeslagen. Forcert steekt de opbrengst van deze verkoop in een fonds speciaal voor de lokale gemeenschap. Zo heeft de lokale bevolking zelf ook financieel profijt van de bescherming van hun leefgebied.

Het project wordt gecertificeerd en geverifieerd door Verra (VCS & CCB). Dit project telt mee als onderdeel van bosgecompenseerd gas.

Andere bosprojecten in het buitenland

Amazonas

Brazilië, Zuid-Amerika

Kibale

Oeganda, Afrika
Takken met bladeren over het water in een mangrove in Guinee-Bissau, een bosproject van Greenchoice

Cacheu en Cantanhez

Guinee-Bissau, Afrika
Dit project telt mee als onderdeel van bosgecompenseerd gas.

Bij Greenchoice kies je voor 100% groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor