Waar koopt Greenchoice gas in?

01 maart 2022

Inkoopstrategie Greenchoice

Greenchoice heeft al enige jaren een strategie waarbij het geen gas inkoopt van aan Rusland gelieerde partijen. Zo wordt er niet ingekocht bij Gazprom. Onze handelspartners zijn Europese partijen. Dat wil zeggen dat we deze partijen vergoeden voor het gas dat we afnemen en dat dit ook de partijen zijn die beloond worden voor het nemen van handelsrisico’s.

Herkomst van gas

Ons zicht op de herkomst van het gas houdt op bij onze leveranciers. De kans bestaat en het is aannemelijk dat de oorsprong van een deel van het gas dat wij afnemen Russisch is. Voor gas is er niet een systeem -zoals er voor groene stroom bestaat- met certificaten van oorsprong. Het ontwikkelen van een dergelijk systeem zou een vooruitgang zijn t.o.v. de huidige situatie.

Ondersteunen van Europese handelspartners

De huidige inkoopstrategie van Greenchoice is wel degelijk te verkiezen boven rechtstreekse inkoop van Russisch gas. Ten eerste, omdat slechts een beperkt deel van de inkoop van Russische origine zal zijn, ten tweede omdat alle premies met betrekking tot onzekerheid aan Europese handelspartners worden vergoed en niet aan de Russische bron.

Verduurzaming gasgebruik

Naast de geopolitieke realiteit van gasverbruik is er ook een andere: die van CO2-uitstoot en de invloed daarvan op de opwarming van de aarde. Greenchoice werkt er met klanten aan om gasverbruik te reduceren en waar nodig te vervangen door elektriciteit. Daarnaast compenseert Greenchoice al het gasverbruik van klanten met bosaanplant- en bescherming.

Wat betekenen de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt voor jou? Bekijk het hier.

Lees ook deze artikelen

Onze wijze van salderen onderwerp in uitzending Radar

11-03-2024

Evenement HIER opgewekt 2024

11-03-2024

Greenchoice spoort consument aan overdag stroom te gebruiken

21-02-2024