Van Westergasfabriek naar zonnefabriek

07 september 2018

Op 1 september is het 75e postcoderoosproject van een lokale energiecoöperatie in samenwerking met Greenchoice gestart. Op de Westergasfabriek in Amsterdam komen 1.024 zonnepanelen te liggen. De panelen zijn eigendom van de Amsterdamse coöperatie Ecostroom. Het zonnedak is mogelijk gemaakt door de deelname van 155 buurtbewoners die het dak gefinancierd hebben en daarmee jaarlijks korting krijgen op hun energiebelasting. 

De Westergasfabriek was voorheen de opslag van met steenkool opgewekt stadsgas van gemeente Amsterdam. Nu is de gashouder symbool voor de decentrale energietransitie. Westergasfabriek nam al 100% groene stroom en bosgecompenseerd gas af bij Greenchoice maar zet nu een volgende stap op weg naar haar duurzame ambitie; klimaatneutraal in 2025. Op het dak wordt vanaf 1 september duurzame zonnestroom opgewekt. Greenchoice is afnemer van de zonnestroom en hielp de coöperatie met het vinden van deelnemers en ontzorging in de administratie.   

Op donderdag 6 september is het zonnedak op de Westergasfabriek officieel geopend. 

Duncan Stutterheim, eigenaar van de Westergasfabriek: “Mooi hoe we hier vanuit een burgerintiatief iets kleins, maar tegelijkertijd iets heel groots doen. Het is ook heel concreet. Je koopt een paar zonnepanelen en doet mee. Dat we nu vanuit een voormalige gasfabriek groene energie opwekken, is toch bijzonder.“

Noortje van Kleef van de energiecoöperatie Ecostroom: “Wij zijn ontzettend blij dat de Westergasfabriek het dak van de Gashouder ter beschikking heeft gesteld aan bewoners van Amsterdam om zelf hun eigen ‘groene energie op te wekken’. Als het lukt op deze markante plaats, dan krijgen we die energietransitie ook voor elkaar!”

Bij de opening van het project benadrukte wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) van gemeente Amsterdam het belang van coöperatieve projecten voor draagvlak van mensen voor de energietransitie. Bovendien sprak ze haar waardering uit voor het leiderschap dat coöperaties als Ecostroom hierin nemen.

Toename lokale energieprojecten
Er komen in Nederland steeds meer energieprojecten bij. Op dit moment zijn er ruim 200 lokale postcoderoosprojecten door het hele land. 75 projecten hiervan zijn een samenwerking tussen een lokale coöperatie of VvE en duurzame energieleverancier Greenchoice.

Duurzaam Dichtbij
Greenchoice helpt haar klanten bij het zelf opwekken van duurzame energie. Op eigen dak óf via een collectief dak van bijvoorbeeld een coöperatie zoals Ecostroom in Amsterdam. Op deze manier wordt duurzame energie zo dicht mogelijk bij onze klanten opgewekt en kan iedereen deelnemen en bijdragen aan de overgang naar een duurzame energievoorziening.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

BOKS Live is live!

21 juni 2017

Lokaal energie opwekken is serious business; HIER opgewekt

06 oktober 2015

Steeds meer mensen doen mee met ZonneWIJde

04 februari 2015
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4,1 5803 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg