Uitwerking prijsplafond bekend

04 oktober 2022

Het kabinet heeft bekendgemaakt hoe het prijsplafond voor een basisverbruik per 1 januari 2023 ingevuld gaat worden.

Vanaf 1 januari 2023 geldt voor gas een maximumprijs van €1,45 per m3 (tot maximaal 1.200 m3 per jaar) en voor elektriciteit €0,40 per kWh (tot maximaal 2.900 kWh per jaar). Dit is inclusief belastingen en btw. Bij verbruik boven het plafond, betalen consumenten de normale contractprijs. Het volume voor basisverbruik van elektriciteit is naar boven bijgesteld ten opzichte van de eerdere plannen, hierdoor profiteren ook mensen die hun huis hebben verduurzaamd met bijvoorbeeld een warmtepomp ook.  Het prijsplafond gaat ook gelden voor huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet. Ook voor alle kleingebruikers geldt dit tijdelijke prijsplafond.

In november en december dit jaar ontvangen kleinverbruikers via ons een tijdelijke tegemoetkoming van €190 per maand als korting op de energierekening. Wij informeren voor 1 november onze klanten over wat dit gaat betekenen voor hun termijnbedrag.

We zijn blij dat er nu duidelijkheid is over de hoogte van het prijsplafond. Greenchoice wil haar klanten helpen om meer grip te krijgen op hun rekening. Dit doen we bijvoorbeeld door tips te geven om energie te besparen en klanten te helpen met het zelf opwekken van groene stroom. Met zonnepanelen op eigen dak óf via een lokale energiecoöperatie.

Daarnaast werken we samen met Geldfit en hebben wij samen met een aantal leveranciers in maart dit jaar een actieplan tegen energiearmoede ontwikkeld.

Naast dit prijsplafond voor consumenten komt er in 2023 ook een regeling voor bedrijven. Deze Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) wordt komende maanden verder uitgewerkt door de minister van Economische Zaken en Klimaat samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Lees ook deze artikelen

We fietsen de Climate Classic 2024

13-06-2024

Nieuwe zonnepanelen Dierenbescherming Ridderkerk

23-05-2024

Natuurprojecten komen samen in Natuur voor Morgen

14-05-2024