Steeds meer 'Routes du Soleil' in Randstad

30 augustus 2016

Gisteren stelde Pex Langenberg, de Rotterdamse wethouder van Duurzaamheid, het collectieve zonnepark A20 Terbregseplein officieel in werking. De eerste paar honderd zonnepanelen zijn inmiddels gelegd. Het zonnepark bestaat straks uit 2000 zonnepanelen die op een kilometerslange groene geluidswal langs de snelweg A20 bij Rotterdam liggen. De symbolische locatie is ook bedoeld om te laten zien dat zonnestroom voor iedereen mogelijk is: ook voor mensen zonder (geschikt) dak. Solar Green Point, Gemeente Rotterdam en Greenchoice zijn partners in dit zonnepark. Met steeds meer zonnedaken en -parken in onder meer Delft en Barendrecht worden de ‘Routes du Soleil’ van Greenchoice in de Randstad zo steeds uitgebreider.

Succesvol postcoderoosproject

Zonnepark A20 Terbregseplein is bedoeld voor mensen die geen zonnepanelen kunnen of willen plaatsen, maar wel zelf groene stroom willen opwekken. Het zonnepark is een zogeheten postcoderoosproject (PCR). Leden die binnen de aangrenzende postcodes wonen, profiteren naast de prijs voor de door hun opgewekte stroom ook van een korting op de energiebelasting. Geïnteresseerde omwonenden kunnen door het kopen van zonnepanelen lid worden van een lokale coöperatie zonder winstoogmerk. Na oplevering zijn de leden samen eigenaar van het park. In totaal zijn de 2000 zonnepanelen straks goed voor zo’n 500 kWp aan zonne-energievermogen.

Veel zonpotentie: samen zelf opwekken

Evert den Boer, algemeen directeur Greenchoice: “Volgens ons zit de grootste groeipotentie voor duurzame elektriciteit in het samen met anderen lokaal stroom opwekken via een coöperatie. Want niet iedereen heeft een geschikt dak of wil zelf panelen aanschaffen. Ons duurzame doel is mensen op verschillende manieren te helpen hun eigen groene stroom op te wekken. ‘Baas over eigen energie’ noemen wij dat. Via de postcoderoosregeling is het nu belastingtechnisch interessant om zelf energie op te wekken. Dat zien we aan de snelle groei van het aantal initiatieven. Met zonneprojecten in Delft en Barendrecht bouwen we aan een soort ‘Route du Soleil’ in de Randstad. En ook daarbuiten gaat het hard. Wij helpen initiatiefnemers van zonneprojecten graag met het werven van leden en het vinden van geschikte daken en terreinen voor zonnevelden.”

Snel naar 100% groen uit Nederland

Collectieve zonneparken zoals deze zijn cruciaal voor de missie van Greenchoice: 100% groene stroom uit Nederland. Den Boer: “Sinds dit jaar krijgen al onze bijna 400.000 klanten thuis uitsluitend stroom uit Nederland. Dat is een grote groene mijlpaal. Stapje voor stapje werken we daar ook voor de duizenden zakelijke klanten van Greenchoice aan. Uiterlijk in 2020 willen we dat al onze stroom uit Nederland komt. Dat gaat ook zeker lukken als we krachtig blijven inzetten op het collectief opwekken van groene stroom zoals in dit soort zonneparken.”

Lees ook deze artikelen

We fietsen de Climate Classic 2024

13-06-2024

Nieuwe zonnepanelen Dierenbescherming Ridderkerk

23-05-2024

Natuurprojecten komen samen in Natuur voor Morgen

14-05-2024