Interview met Edwin Waelput, initiatiefnemer ZonneWIJde Breda

16 juni 2017

Zondag opent het grootste Nederlandse crowdfunding project voor zonne-energie; ZonneWIJde Breda. Een zonnepark van 7.000 zonnepanelen op een veld in Breda dat 100% groene stroom oplevert voor ruim 450 huishoudens. Greenchoice is stroomafnemer en spreekt met initiatiefnemer Edwin Waelput van energiecoöperatie BredaDuurSaam.

Het is nogal een project! Hoe is het idee van ZonneWIJde ontstaan?

“Het idee is zeven jaar geleden ontstaan door mij en Dirk Hueting vanuit onze energiecoöperatie Breda DuurSaam. We hadden het idee om braakliggend terrein in de stad duurzaam te benutten, om mensen van de zonne-energie te laten profiteren én het moest voor iedereen toegankelijk zijn.”

Is het ook gelukt om het voor iedereen toegankelijk te maken?

“Zeker! Het heeft uiteindelijk 450 huishoudens bij elkaar gebracht die zonnedelen in het project hebben aangeschaft. De één heeft ingelegd met €25,-, de ander met €18.000,-. Van Groningen tot aan Maastricht, de huishoudens zijn verdeeld over het hele land. Uiteindelijk komt maar 15% van de zonnedelers uit Breda. Juist de toegankelijkheid en diversiteit van zonnedelers maakt dit een mooi project.”

Hoe kwamen jullie uit op deze plek?

“Deze locatie bevindt zich in het centrum van Breda, er komt veel verkeer voorbij. Het is een plek die fungeert als showroom en dus als topic starter. We willen mensen ervan bewust maken dat je overal zonne-energie op kan wekken. De mobiele zonne-installatie staat mogelijk nieuwe ontwikkelingen op deze locatie niet in de weg, deze is gemakkelijk te demonteren en te verplaatsen. In principe blijven we hier voor de aankomende 20 jaar, maar we kunnen eventueel verhuizen naar een tweede locatie mocht dat nodig zijn. Dat zal de toekomst uitwijzen.”

Hoe lang heeft het proces geduurd van idee tot realisatie?

“In 2010 hebben we dit idee bedacht en het project was in december 2016 rond. Afgelopen half jaar zijn we voornamelijk bezig geweest met alle technische afwikkelingen. We hebben systemen ingeregeld, de monitoring van het systeem in de gaten gehouden, afspraken met de installateurs gemaakt etc., de puntjes op de i dus. Uiteindelijk na zeven jaar hebben we dan eindelijk de feestelijke opening!”

Wanneer en hoe is Greenchoice in beeld gekomen?

“Bijna drie jaar geleden in 2014 zijn wij via ZonnepanelenDelen in aanraking gekomen met Jeroen Vanson (Manager Klantprojecten Greenchoice). Ik ben zelf al jaren klant bij Greenchoice en natuurlijk wilde ik ook dat ZonneWIJde zou samenwerken met een groene afnemer. We hebben met meerdere energieleveranciers aan tafel gezeten en onze opties bekeken. Greenchoice heeft ons uiteindelijk een voorstel gedaan wat dit project rendabel maakt en waarmee we graag wilden samenwerken.”

Kun je meer vertellen over de samenwerking en wat Greenchoice voor ZonneWIJde heeft betekend?

“Vooral het persoonlijke contact tijdens dit project was erg prettig. Beiden partijen zijn natuurlijk trots op dit project en dat dragen we dan ook uit. Ook de uitstraling van Greenchoice -bijvoorbeeld op informatieavonden- past goed bij onze coöperatie. Ook heeft Greenchoice veel betekend door de crowdfunding te promoten door hun eigen communicatiekanalen in te zetten en hun achterban bij dit project te betrekken. Al met al is het zowel op communicatief als financieel gebied een goede samenwerking.”

Wat waren de grootste uitdagingen voor jullie om te overwinnen?

“Haha, dat waren er nogal wat in de afgelopen zeven jaar! Ik denk voornamelijk het overtuigen van mensen die in eerste instantie ons project niet zagen zitten, maar we wél nodig hadden. We hebben bijvoorbeeld veel moeite moeten doen om dit perceel te huren. Gelukkig hebben we in al die jaren ook de mensen weten te vinden die de barricades voor ons hebben afgebrand welke ons in de weg stonden. Je moeten sommige ideeën echt eerst even laten landen voordat mensen erin geloven, en daar is soms heel wat tijd en geduld voor nodig. Uiteindelijk is iedereen blij met dit project. Dus je ziet: de aanhouder wint!”

ZonneWIJde Breda is nu een feit, kunnen we uitkijken naar meerdere projecten?

“Als het aan ons ligt zeker! Er zijn al veel mensen met dezelfde ideeën die met vragen naar ons komen. Die helpen wij graag door onze kennis beschikbaar te stellen en om nieuwe energieprojecten sneller en effectiever te realiseren. De focus binnen onze coöperatie gaat straks meer naar de opslag van energie. Dit is nog een missing link in de energiemarkt, wij willen partijen graag bij elkaar brengen die elkaar daarin kunnen ondersteunen. Weer een nieuwe uitdaging dus!”

Hoe kunnen mensen jullie bereiken die ook graag een energieproject willen opstarten?

“Via de website www.bredaduursaam.nl of via www.zonnewijdebreda.nl kun je contact met ons opnemen. Graag zelfs, we helpen iedereen graag verder!”

Lees ook deze artikelen

We fietsen de Climate Classic 2024

13-06-2024

Nieuwe zonnepanelen Dierenbescherming Ridderkerk

23-05-2024

Natuurprojecten komen samen in Natuur voor Morgen

14-05-2024