Installatie van zonnepanelen loopt vertraging op

29 april 2022

Als je zelf groene stroom wilt opwekken met zonnepanelen, dan moet je momenteel geduld hebben. Door de grote vraag, een tekort aan grondstoffen en vertraagde leveringen is de wachttijd flink toegenomen en de verwachting is dat deze verder zal blijven toenemen.

Nederland heeft in de afgelopen jaren een enorme groei gemaakt in het aantal huishoudens met zonnepanelen. Deze groei stagneert nu, ondanks dat de interesse erg groot is. Door de hoge energietarieven zijn Nederlandse huishoudens in groten getale op zoek naar manieren om zelf op te wekken en te besparen.

Marktonderzoeker Steven Heshusius van Dutch New Energy Research gaf tegenover het AD: “De vraag was al hoog, maar die is dankzij de structureel hoge energieprijzen verder gestegen. Normaal gesproken is er een seizoenseffect als de zon in het voorjaar meer gaat schijnen, maar de vraag is nu echt geëxplodeerd.”

Tekort aan grondstoffen

De levering van omvormers, het apparaat tussen de zonnepanelen en het stroomnet, ondervindt veel hinder van grondstoftekorten. Een omvormer bevat chips die ervoor zorgen dat de opgewekte energie van het zonnepaneel wordt omgezet in bruikbare stroom. Door schaarste is er een tekort aan grondstoffen waarmee de chips worden gemaakt, terwijl de vraag wereldwijd toeneemt.

Leveringen zijn vertraagd

De meeste omvormers komen uit China. Door het coronavirus zijn in China opnieuw lange en strenge lockdowns van kracht. Fabrieken produceren niet of met beperkte capaciteit en er is minder vervoer mogelijk naar en vanaf de havenstad Shanghai. Dit resulteert in lange wachttijden met een record aantal schepen dat stilligt in de haven. Volgens ING Research is de reistijd van containers van China naar Europa opgelopen van 6 weken (voor de pandemie) tot bijna vier maanden (bron: NOS).

Geduld wordt beloond

De omstandigheden wereldwijd brengen onzekerheden met zich mee, waardoor we de klant weinig zekerheid kunnen geven over het moment van installeren van zonnepanelen. Jorieke Dijkstra, Channelmanager Greenchoice, vertelt: “We merken dat klanten massaal participeren in het verduurzamen van hun woning en daarmee hun steentje willen bijdragen aan het verduurzamen van Nederland. Dat is geweldig om te zien, want zonnepanelen zijn én blijven een goede investering, voor het milieu én voor de portemonnee. Als je nu wat geduld hebt en wilt wachten, dan profiteer je over een aantal maanden van de voordelen van zonnepanelen.”

Lees ook deze artikelen

Nieuwe zonnepanelen Dierenbescherming Ridderkerk

23-05-2024

Natuurprojecten komen samen in Natuur voor Morgen

14-05-2024

Onze megabatterij geeft jou volop energie

25-04-2024