Groeiende vraag naar warmtepompen

20 januari 2021

Hybride warmtepompen winnen terrein in de strijd tegen klimaatverandering en hoge energierekeningen. De vraag groeit aanzienlijk en nieuwe subsidieregels maken de aankoop aantrekkelijker voor huiseigenaren.

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een hr-ketel. Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat hiermee 200 tot 600 euro per jaar kan worden bespaard op de energierekening. We vroegen onze innovator om de werking van de hybride warmtepomp toe te lichten:

“De hybride warmtepomp combineert een traditionele cv-ketel met een warmtepomp”, vertelt Rob Massuger, innovator bij Greenchoice. “Alleen voor warm tapwater gaat de gasvlam nog aan. Verder zorgt de warmtepomp voor de verwarming. Alleen als het buiten heel koud is, stookt de ketel nog een klein beetje gas bij. Het mooie van dit hybride systeem is dat het overal past, want je hebt geen boiler nodig voor warm water. En de terugverdientijd is kort.”

De hybride warmtepomp wordt inmiddels gezien als een populaire tussenstap op weg naar gasloos wonen. In 2050 moet Nederland van het gas af zijn. Met een hybride warmtepomp, die 15 jaar meegaat, bespaar je op je energierekening en kan je ondertussen, op meer logischere momenten, extra isolerende maatregelen nemen zodat je uiteindelijk volledig elektrisch kunt verwarmen.

Subsidieregeling verruimd

Rob Massuger geeft aan dat ook de subsidieregels dit jaar interessanter zijn geworden. “Tot 1 januari moest je nog twee isolatiemaatregelen nemen om subsidie te krijgen. Nu krijg je ook subsidie als je een elektrische warmtepomp koopt en één isolerende maatregel neemt. Tegelijk met de aanschaf van de warmtepomp kan je dus ook HR++ glas aanschaffen met subsidie."

Lees ook deze artikelen

Nieuwe zonnepanelen Dierenbescherming Ridderkerk

23-05-2024

Natuurprojecten komen samen in Natuur voor Morgen

14-05-2024

Onze megabatterij geeft jou volop energie

25-04-2024