Grootste crowdfundingproject gelanceerd

10 mei 2021

Vandaag is het grootste crowdfundingproject voor zonnestroomprojecten van Nederland gestart. Het project is een initiatief van ‘KiesZon voor de Toekomst’, dochteronderneming van groene energieleverancier Greenchoice. KiesZon voor de Toekomst geeft een obligatielening uit van 15 miljoen euro, waarin consumenten kunnen investeren vanaf €250 per obligatie. Het doel: de energietransitie versnellen door samen met consumenten meer duurzame energieprojecten te realiseren.

KiesZon voor de Toekomst geeft de obligatielening uit via investeringsplatform DuurzaamInvesteren. Het is de bedoeling om met deze obligatielening geld op te halen voor de bouw van nieuwe zonnestroomprojecten. Consumenten ontvangen renteopbrengsten uit de projecten én dragen bij aan het versnellen van de energietransitie in Nederland.

De projecten die KiesZon voor de Toekomst in de komende drie jaar wil realiseren, moeten samen ieder jaar 80.000 huishoudens gaan voorzien in hun energiebehoefte en 200.000 ton CO2 per jaar besparen ten opzichte van kolenstroom. Er staan al meerdere projecten gepland om uit te voeren, waarvan één in de Rotterdamse haven.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat KiesZon voor de Toekomst een crowdfundingproject start. Het eerste project werd in 2018 gelanceerd. Het kapitaal dat tijdens dit project is opgehaald, heeft bijgedragen aan de realisatie van tenminste 30 megawattpiek aan zonnestroomprojecten. Dat is genoeg stroom voor bijna 10.000 huishoudens en heeft een impact die gelijk staat aan een CO2-reductie van 16.200 ton. Het grootste project dat tot nu toe door KiesZon voor de Toekomst is gerealiseerd bestaat uit ruim 57.000 zonnepanelen.

Dakgebonden zonnestroomsystemen
Hoewel er ook grondgebonden zonnestroomsystemen worden gerealiseerd, zijn de systemen die KiesZon voor de Toekomst verwezenlijkt grotendeels dakgebonden zonnestroomsystemen.

Frederieke Anema, marketingmanager van Greenchoice: “Voor Greenchoice en KiesZon voor de Toekomst geldt: hoe meer groene stroom van Nederlandse bodem, hoe beter. De energietransitie gaat langzaam en we willen versnellen. Wat ons betreft begint het met de ruimte voor zonnepanelen op de Nederlandse daken. Daar ligt nog veel potentie. Maar ook zonneparken op land zijn nodig. We kijken altijd naar inpassing van het energieproject in het landschap en vinden het belangrijk om oog te houden voor de biodiversiteit in ons land. We betrekken omwonenden in de keuzes over het plan en het ontwerp én we ontwikkelen mogelijkheden om te participeren. Deelname in een project via de aanschaf van obligaties is daar een voorbeeld van. We moeten het samen doen.”

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Grootste zonnedak (28.000 panelen) van Nederland

27 maart 2018

Greenchoice doneert opbrengst complimentenactie aan Energy4All

15 april 2015

Over energiecoöperatie Energiek Velsen...

30 maart 2017
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6655 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg