Greenchoice ontwikkelt laadplein voor batterijcontainers

04 februari 2020

Nu de vergunning onherroepelijk is, gaan we bij windmolenpark Hellegatsplein een laadplein voor mobiele batterijcontainers ontwikkelen. Het laadplein zal plaats bieden aan tien mobiele batterijen van samenwerkingspartner Greener Power Solutions, die 336kWh per batterij kunnen opslaan. De batterijen zullen direct worden opgeladen vanuit de windmolens en, naast het verduurzamen van verschillende evenementen, worden gebruikt om flexibiliteit op het landelijke elektriciteitsnet te realiseren.

In 2019 plaatsten we al een vaste batterij (10 megawattuur) bij windmolenpark Hartelkanaal om bij te dragen aan een stabiel en duurzaam energiesysteem in Nederland. De ervaring uit dit project, gecombineerd met een al langer bestaande samenwerking met Greener, maakt dat Greenchoice nu een nieuwe stap kan zetten. De mobiele batterijen worden flexibel ingezet voor de opslag en latere levering van groene stroom. Iets wat volgens Greenchoice en Greener een essentieel onderdeel is om de energietransitie in ons land te versnellen.

Behoefte aan flexibiliteit

Jurgen Duivenvoorden, Pricing & Short Term Portfolio Manager van Greenchoice: “Wij leveren 100% groene stroom uit Nederland aan het landelijke elektriciteitsnet. Om de vraag en het aanbod van stroom op ieder moment van de dag in evenwicht te houden, groeit de behoefte aan flexibiliteit. Wij willen in die behoefte voorzien door op verschillende locaties batterijen te plaatsen, waarin we groene stroom kunnen opslaan en op elk gewenst moment kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. Naast de Hartelbatterij kunnen we dat nu ook met mobiele batterijen van andere partijen.”

Samenwerkingspartner Greener Power Solutions

De mobiele batterijcontainers worden geleverd door Greener Power Solutions, een Amsterdamse startup die al een aantal jaren aan de weg timmert om stroom op tijdelijke locaties te verduurzamen. Lukas Kuijken van Greener: “Wij zetten de batterijen met eigen software in op verschillende locaties waar tijdelijk een grote energiebehoefte is, zoals evenementen, festivals, concerten en bouwplaatsen. Zo kunnen deze locaties worden voorzien van groene stroom en dringen we het gebruik van vervuilende diesel sterk terug. Met het laadplein kunnen de batterijen nu direct worden opgeladen vanuit de windmolens aan het Hellegatsplein en – op de momenten dat de batterijen niet verhuurd zijn – worden gekoppeld aan het landelijke elektriciteitsnet om diensten te leveren voor balanshandhaving.”

Lees ook deze artikelen

Onze megabatterij geeft jou volop energie

25-04-2024

Onze wijze van salderen onderwerp in uitzending Radar

11-03-2024

Evenement HIER opgewekt 2024

11-03-2024