Energiebelasting 2016 vastgesteld

Nieuwsbericht • 08 januari 2016

In 2016 gaat de energiebelasting voor gas flink omhoog voor bedrijven en particulieren. Voor stroom daalt deze licht. De Opslag Duurzame Energie (ODE) stijgt daarnaast zowel voor stroom als voor gas. De overheid stelt de energiebelasting en de ODE belasting elk jaar opnieuw vast, ongeacht of u bij ons een contract met een vast of variabel tarief heeft afgesloten. De overheid heft over uw verbruik energie- en ODE belasting. Met deze belasting worden investeringen gedaan in de Nederlandse energiehuishouding en in duurzame projecten.

 

Wat zijn de wijzigingen?

De wijzigingen van de belasting in 2016 volgt uit het Belastingplan 2016. Dit volgt uit het Energieakkoord en de overheid wil hiermee de energiehuishouding duurzamer maken en besparing stimuleren. De energiebelasting voor gas gaat daarom van 23,12 cent naar 30,45 cent per m³, inclusief 21% BTW. Voor stroom daalt de energiebelasting van 14,47 cent naar 12,18 cent per kWh, inclusief BTW. Voor gas gelden deze tarieven voor een jaarverbruik van maximaal 170.000 m³ en voor stroom gelden deze tarieven indien u maximaal 10.000 kWh per jaar verbruikt. Bij hogere verbruiken gelden lagere tarieven.

 

Meer weten over de energiebelasting?

Op 22 december heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2016. Meer hierover leest u op: Belangrijkste wijzigingen belastingen 2016. Meer over de energiebelasting leest u op de site van de belastingdienst. Alle tarieven van de energiebelasting vindt u ook op de site van de belastingdienst.

 

Welke kosten betaalt u aan wie?

U heeft voor uw energierekening te maken met drie partijen: de leverancier, de netbeheerder en de overheid. 

  1. 1. De leverancier brengt de variabele kosten en vaste leveringskosten in rekening. De variabele kosten zijn de kosten voor de door u verbruikte hoeveelheden stroom en gas vermenigvuldigd met de overeengekomen tarieven. De kosten die los staan van de hoogte van het verbruik worden de vaste leveringskosten genoemd.
  2. 2. De netbeheerder brengt kosten in rekening voor het gebruik en onderhoud van uw aansluiting, van het netwerk, het transport van de energie en de meterhuur. De energieleverancier heeft de facturering van de netbeheerkosten overgenomen, waardoor al uw energiekosten via één partij worden betaald.
  3. 3. De overheid brengt overheidsheffingen over uw verbruik in rekening en rekent 21% btw op alle kosten. Deze kosten worden opgeteld bij uw variabele leveringstarief.

Meer hierover leest u bij onze Veel gestelde vragen

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Onze reactie op het duurzaamheidsonderzoek

24 oktober 2017

Greenchoice experimenteert met 24/7 groene stroom

29 januari 2020

Groen en elektrisch rijden voor iedereen

10 september 2015
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4 6628 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg