Alwéér groenste van grotere leveranciers

Nieuwsbericht • 27 oktober 2015

In de jaarlijkse ranglijst van Consumentenbond, Hivos, Natuur & Milieu, WNF, Wise en Greenpeace zijn wij alweer ‘voorloper’ als het gaat om groene stroom. Wij halen het hoogste rapportcijfer van alle grotere energieleveranciers. Daar zijn we blij mee, maar als we Nederland sneller duurzaam willen maken moeten meer leveranciers sneller vergroenen.

undefined

Natuurlijk hadden wij als groene koploper van het eerste uur graag ook een 10 gescoord. Dat we die nog niet hebben leggen we graag hieronder uit.

Veel impact met groene stroom
Het rapportcijfer bestaat uit cijfers voor groene investeringen, inkoop én productie. Met onze duurzame investeringen zit het meer dan goed. Daarvoor krijgen we een mooie 10. We hebben intussen bijna 400.000 klanten, waaronder ook hele grote zakelijke partijen zoals gemeentes en duurzame fabrikanten. Daar kiezen we bewust voor. Want als dat soort grootverbruikers óók groene stroom gebruiken, maken we met elkaar de meeste impact op het verduurzamen van energie. Daar vloeit wel uit voort dat Greenchoice nu nog 15% van al die groene stroom uit het buitenland moet halen. Simpelweg omdat er in Nederland - helaas - niet genoeg groene stroom wordt opgewekt. Dat scoort minder goed in de ranglijst. Wij werken er in elk geval hard aan om binnen vier jaar al onze stroom uit Nederland te halen.

Leveranciers met voldoendes nodig
We vinden het jammer dat niet alle leveranciers actief meedoen aan het onderzoek. Het is belangrijk dat mensen inzicht hebben in wat hun energieleverancier bijdraagt aan duurzaamheid. Pas als een leverancier méér investeert in groene energie dan in vervuilende stroombronnen, levert dat een échte bijdrage aan een schonere wereld. Helaas scoren de meesten nog steeds geen voldoende.

Blij met alle groene aanbieders
We zien wel met groot plezier dat de groene voorlopers groeien in omvang. Dat sterkt ons in onze rotsvaste overtuiging dat we samen aan een schonere wereld werken door bewust en duurzaam om te gaan met energie.

Waar we meer punten voor verdienen
Duurzaamheid en groene energie zit in veel meer dan alleen de oorsprong van de stroom. Daarom zijn wij nog steeds de beste partner voor mensen die zelf energie opwekken. Wij hebben het grootste aantal klanten dat zélf stroom opwekt: 35.000! Daarnaast zijn zo’n 15.000 klanten samen eigenaar van een aantal windmolens: de winddelers. En we produceren sinds dit jaar ook zelf groene stroom; in ons eerste eigen windmolenpark Greenchoice-Hartelkanaal. Wij compenseren ook als enige grote leverancier al het gasgebruik van klanten via bosprojecten. Maar gas en het percentage opwekkers tellen niet mee voor het cijfer.

Ons plan voor de komende jaren? Samen hard op weg gaan naar die 10!

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

PHYSEE wint Greenchoice Energieprijs

05 september 2017

Greenchoice kiest voor duurzame verhuizing

30 maart 2017

Even kennismaken: Marieke van den Hoek

16 maart 2018
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6658 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg