Stroom opwekken met behulp van de zon is een van de populairste manieren om duurzame stroom op te wekken. Dat is ook logisch, want zonne-energie heeft tenslotte veel voordelen. Welke dat zijn en hoe zonne-energie opslaan precies werkt? Je ontdekt het hier. 

Wat is zonnestroom precies?

Het is misschien een open deur, maar zonnestroom is duurzame energie die wordt opgewekt met behulp van de zon. Dat is een onuitputtelijke energiebron die zodoende een oneindige hoeveelheid power levert. Ja – óók in Nederland, waar we allemaal graag de zon wat vaker zouden zien schijnen. 

Hoe werkt zonne-energie precies?

Het opwekken van zonnestroom gebeurt aan de hand van de welbekende panelen boven op de daken van woningen en andere panden. Deze panelen zorgen ervoor dat de stroom wordt opgewekt. Dit doen ze door de fotonen die in zonnestralen zitten op te vangen in hun zonnecellen en daarmee elektrische spanning te creëren. Die wordt vervolgens met behulp van een omvormer omgezet naar wisselstroom die of wordt doorgestuurd naar apparaten die de stroom op dat moment nodig hebben óf richting het elektriciteitsnetwerk. Is je interesse gewekt? Lees op onze blog in meer details over hoe zonnepanelen werken. 

Wat zijn de voordelen van zonne-energie 

Zonne-energie heeft vele voordelen. Ten eerste is het een volledig duurzame vorm van stroom die wordt opgewekt uit een hernieuwbare bron. Dit betekent dat het opwekken en hierop volgende gebruik ervan geen milieuschade veroorzaakt, zoals wel het geval is bij fossiele brandstoffen. Dit is beter voor mens en milieu. Ten tweede zorgt zonne-energie ook voor een lagere energierekening. Voor de stroom die je zonnepanelen opwekken hoef je namelijk geen kosten te betalen. Wek je meer stroom op dan jouw huishouden verbruikt? Dan lever je deze stroom terug aan het energienet en krijg je hiervoor zelfs een terugleververgoeding, ook wel bekend als de salderingsregeling. Ben je daarnaast eigenaar van jouw woning? Dan is een bijkomend voordeel dat de waarde van je huis stijgt, als je zonnepanelen op het dak plaatst. 

Is zonne-energie opslaan ook mogelijk? 

Ja – dat is inderdaad een derde mogelijkheid. Daarbij gaat de stroom niet naar huishoudelijke apparatuur of naar het elektriciteitsnetwerk. Het houdt min of meer in dat je stroom bewaart en deze op een ander moment gebruikt. We noemen dit ook wel een overschot aan zonne-energie. 

Je hebt hiervoor in ieder geval een accu nodig, waarmee je de stroom opslaat en op een ander moment inzet. Deze moet dan gekoppeld zijn aan het systeem van de zonnepanelen. Is de accu vol, maar komt er nog steeds energie binnen? Dan wordt deze stroom alsnog doorgestuurd naar het elektriciteitsnetwerk. 

Wat zijn de voordelen van zonne-energie opslaan? 

Zonne-energie opslaan heeft verschillende voordelen. Een besparing in kosten, bijvoorbeeld. Daar zitten echter wel een aantal haken en ogen aan, en dat heeft grotendeels te maken met een proces dat we saldering noemen. Saldering treedt op wanneer je méér stroom opwekt dan je verbruikt en/of opslaat. Je geeft de voor jou overbodige stroom dan terug aan de energieleverancier. Die streept dit vervolgens weg van je energiekosten, waardoor je aan het eind van de rit goedkoper uit bent. 

Tenminste – dat is nu het geval. Dat gaat in de toekomst veranderen. Deze salderingsregeling wordt vanaf 2025 namelijk afgebouwd. Het is de bedoeling dat je in 2031 behoorlijk minder terugkrijgt voor de door jou ingeleverde stroom. Dat maakt het wellicht interessanter om in een accu te investeren, zeker wanneer deze ook nog eens in prijs verlagen. Heb je dan stroom over? Dan sla je deze op en gebruik je het later zelf. Op die manier bespaar je in wezen alsnog op je stroomkosten. 

Bij Greenchoice kies je altijd voor
écht groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 550.000 klanten gingen je voor

Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6658 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg