Twee lachende mensen op een bank

Hoeveel is 1 kuub gas?

Een kuub is een kubieke meter, oftewel 1.000 liter, en schrijven we ook als m3. Dit is handig om te weten wanneer je je energierekening bekijkt. Daar zie je je gasverbruik in m3 staan. Maar op apparaten staat het energieverbruik vaak in kWh (kilowattuur). Greenchoice legt uit hoe je hiermee rekent. 

Direct naar

Wat is een kuub? 

Denk je bij iedere energierekening: wat is een kuub? Dan ben je niet de enige! We schrijven op je rekeningen kuub als m3, en dat legt al een beetje uit wat een kuub is. Kuub is een verkorte versie voor "kubieke meter", dus je neemt per kuub een kubieke meter gas af. Als je dat om zou zetten in vloeistof, dan betekent dat 1.000 liter.

Hoeveel is 1 kuub gas waard? Bij Greenchoice maken we het je makkelijk. In onze app zie je meteen hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt. Je hoeft dus geen rekensommen te maken.

Omrekenen van m3 naar kWh

Stroom lijkt veel goedkoper dan gas, en in veel gevallen is dat ook zo. Maar een kuub en een kWh zijn niet één op één te vergelijken. Een vuistregel is dat een m3 ongeveer gelijk staat aan 10 kWh. Maar dit hangt van allerlei factoren af, zoals het soort gas en de calorische waarde van je gas.

Omrekenen van watt naar kWh 

1 kWh is hoeveel watt? Omrekenen van watt naar kWh is niet zo moeilijk. 1 kWh is de energie die nodig is om een apparaat van 1000 watt (1 kW oftewel kilowatt) 1 uur te laten werken. Hoe energiezuiniger je apparaten zijn, des te minder kWh verbruiken ze. En dat zie je terug op je energierekening. 

Wonen zonder gas 

Wil je 100% besparen op je gasverbruik? Ga dan gasloos wonen. Dit is een vorm van verduurzaming die de Nederlandse overheid stimuleert. Vanaf 2050 is het sowieso de bedoeling dat we geen gas meer gebruiken voor verwarming en koken. Dat is vastgelegd in het Klimaatakkoord. Wist je dat hiervoor zelfs subsidies bestaan? Dat maakt duurzaam wonen een heel stuk goedkoper.

Besparen op je gasverbruik bij Greenchoice 

Is gasloos wonen voor jou nog een stap te ver? Geen probleem! Bij Greenchoice helpen we je graag met het besparen op je gasverbruik. Benieuwd wat jij allemaal kan doen?

Doe de gratis Bespaarhulp