Hoe veel verbruiken mijn apparaten?

Meer over besparen

Ben jij benieuwd naar hoeveel energie je apparaten verbruiken? Wil jij zuiniger leven voor een beter milieu, of om je eigen portemonnee te ontlasten? Dan kan het heel nuttig zijn om het energieverbruik van je apparaten te berekenen en te kijken wat er beter kan. Van het energieverbruik van je koelkast tot het verbruik van inductiekoken per jaar: als je gaat letten op het energieverbruik bij jou thuis, vind je zeker manieren om je kosten omlaag te brengen!

Inhoudsopgave

Energieverbruik van apparaten berekenen

Het energieverbruik van je apparaten kan je gemakkelijk zelf berekenen. Om dit verbruik te berekenen heb je het vermogen nodig van de apparaten die je wilt meenemen in je berekening. Dit staat vaak op het apparaat vermeldt in de eenheid Watt. Vervolgens is het belangrijk om een ruwe schatting te maken hoeveel uur het apparaat daadwerkelijk in gebruik is per dag, en hoeveel dagen per jaar. Het aantal uur per dag vermenigvuldig je met het aantal dagen per jaar. De uitkomst hiervan vermenigvuldig je vervolgens met het vermogen van het apparaat gedeeld door duizend. Dat ziet er in de praktijk zo uit:

Een koelkast die het hele jaar door ingeschakeld blijft, met een vermogen van 20 Watt, heeft een energieverbruik per jaar van: 24 (uur)  x 365 (dagen) x (20 / 1000) = 175,2 kWh

Wat verbruikt veel stroom in huis?

Nadat je dit voor al je apparaten gedaan hebt, weet je wat ongeveer jouw stroomverbruik per jaar is. Nog belangrijker: je weet welke apparaten veel stroom gebruiken in huis. Als je eenmaal weet wat de grote kostenposten zijn, kan je zelf bepalen of je die specifieke apparaten vervangt door een nieuwer model, of bijvoorbeeld minder gaat gebruiken.

Over het algemeen geldt dat nieuwe elektronische apparatuur zuiniger is dan oude apparatuur, en dus minder stroom verbruikt. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten dus goed op de energielabels en het vermogen. Een hoog vermogen zorgt voor meer verbruik en dus meer kosten en meer impact op het milieu.

Lijstje van energieslurpers

Geen zin om alles te controleren? Dit is een lijstje van apparaten die meestal de grootverbruikers zijn:

  • Elektrische boiler
  • Tuinvijverpomp
  • Airconditioner
  • Plasmatelevisie of groot led-scherm
  • Elektrische kachel
  • (Warmwater-)aquarium
  • Oude pomp voor de vloerverwarming
  • Oude of tweede koelkast of vriezer
  • Waterbed
  • Wasdroger

Energieverbruik koelkast en wasmachine

Over het algemeen zijn apparaten als elektrische boiler, kachels, vaatwassers en airconditioners grote verbruikers. Maar ook koelkasten, wasmachines en wasdrogers kunnen worden toegevoegd aan dit rijtje. Dit geldt helemaal voor oudere modellen: waar een nieuwe koelvriescombinatie met goed energielabel een gemiddeld verbruik heeft van zo’n 160 kWh, kan een model van meer dan 10 jaar oud gemakkelijk twee keer zoveel energie gebruiken. De aanschaf van een nieuw exemplaar scheelt dus flink op je energierekening!

Meer bespaartips?

Op zoek naar meer bespaarmogelijkheden? We helpen je graag!

Lees meer