Close-up van een zonnepaneel in een grasveld met bloemen

Zaanse Energie Koöperatie viert 35 jaar lokale daadkracht

12 juni 2023

De Zaanstreek kennen we als de plaats waar een kleine kruidenier uitgroeide tot een internationale speler van formaat. Maar er zijn meer visionairs met lef in de regio. Zo ook de Zaanse Energie Koöperatie (ZEK) die 35 jaar geleden pionierde, toen de lokale energieopwekking in Nederland nog in de kinderschoenen stond. En dat werd onlangs gevierd met een feestelijk jubileum. Scheidend voorzitter Thecla Graas-Bouman bracht de coöperatie verdere groei en daadkracht. 

Zelfleveringsmodel

De Zaanse Energiecoöperatie startte 35 jaar geleden met als doel het zogenaamde zelfleveringsmodel: alle energie die de Zaanse Energie Koöperatie met eigen middelen opwekt, zoals uit windturbines en zonnepanelen, wordt aan de leden en belangstellenden geleverd. In de jaren erna groeide de coöperatie gestaag. Inmiddels zijn er drie imposante opwekprojecten uit wind en zon en groeide de ZEK uit tot een volwassen kennis- en educatief centrum. Zo verzorgen ze drukbezochte kennis- en inspiratiebijeenkomsten, was onder meer Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, te gast, organiseerden ze Kantelavonden over zelfredzaamheid (prof. Jan Rotmans), werkten ze mee aan een INFODOC-serie over het thema transitiecultuur en werd toepasbare aquathermiek besproken en uitgelegd. 

Koninklijke onderscheiding

In de laatste 25 jaar werd de coöperatie mede door de bevlogen leiding van voorzitter Thecla Graas-Bouman naar een hoger plan getild. Dat deed ze niet alleen: ze wist de mensen om zich heen te inspireren en motiveren om zich te verenigen in een duurzaam doel: elk huis in de Zaanstreek klimaatneutraal. De doelstelling van de ZEK werd breder geherformuleerd. ZEK beoogt het middelpunt te zijn voor alle vraagstukken en oplossingen met betrekking tot duurzame energie. Mede door haar inzet is de coöperatie een maatschappelijke partij van formaat geworden. 

Het 35-jarig bestaan van de Zaanse Energie Koöperatie werd onlangs feestelijk gevierd. Tijdens deze viering ontving de scheidend voorzitter van burgemeester Jan Hamming van gemeente Zaanstad dan ook een Koninklijke onderscheiding tijdens de viering van het 35-jarig bestaan van de Zaanse Energie Koöperatie. 

Verder bouwen

Met warme gevoelens blikken wij terug op een plezierige en constructieve samenwerking met Thecla en wensen haar nog vele mooie, welverdiende avonturen en reizen toe. Jan Res zal tijdelijk als interim voorzitter de leiding nemen tot er een gedreven opvolger is gevonden. Wij kijken er met enthousiasme naar uit om ook in de toekomst als trotse partner de duurzame missie van de Zaanse Energie Koöperatie te mogen ondersteunen.

Scheidend voorzitter van de Zaanse Energie Koöperatie Thecla Graas Bouman ontvangt een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Jan Hamming

Lees ook deze artikelen

We fietsen de Climate Classic 2024

13-06-2024

Nieuwe zonnepanelen Dierenbescherming Ridderkerk

23-05-2024

Natuurprojecten komen samen in Natuur voor Morgen

14-05-2024