Samen met lokale energiecoöperaties bouwen aan energietransitie

04 februari 2021

Vandaag presenteert onze partner klimaatstichting HIER samen met RVO de Lokale Energie Monitor 2020. In dit rapport meet HIER voor het zesde jaar op rij de impact van lokale energiecoöperaties in Nederland. Het toont aan dat de (maatschappelijke) impact van Nederlandse energiecoöperaties stijgt. De 623 energiecoöperaties die ons land inmiddels rijk is, drukken een steeds groter stempel op de energietransitie. Greenchoice werkt inmiddels samen met 130 van deze coöperaties. De opbrengsten uit deze wind-, zon- en warmteprojecten groeien hard en blijven dat de komende jaren doen. Daarbij professionaliseren de organisaties. Inmiddels is het voor bijna alle Nederlanders mogelijk aan te sluiten bij een lokale energiecoöperatie.

Dat bijna iedere Nederlander een energiecoöperatie om de hoek heeft, is voor Greenchoice goed nieuws. Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen met de overstap naar groene stroom. Inclusiviteit is dan ook een belangrijk speerpunt in ons beleid. Vorig jaar hebben we samen met Delen Duurzame Energie het eerste project voor sociale huurders in Leiderdorp gestart met de ‘Woco roos’: de postcoderoos voor woningcorporaties. En we zien dat steeds meer woningcorporaties interesse tonen. Meerdere nieuwe projecten zitten al in de pijplijn. Ook windprojecten realiseren we steeds vaker samen met lokale omgeving. Betuwewind en windpark Streepland zijn hier goede voorbeelden van. 

Van de 512 postcoderoosprojecten die Nederland rijk is, zijn er ruim 240 aangesloten bij Greenchoice. Als partner van deze energieprojecten merken wij in de praktijk dat de coöperaties steeds professioneler worden. Uit de Lokale Energie Monitor blijkt dat daar ook binnen de coöperaties zelf veel aandacht voor is. In toenemende mate krijgen ze hierdoor een maatschappelijke rol toebedeeld. Steeds meer energiecoöperaties denken en beslissen mee over het regionale en lokale energiebeleid, de invulling van participatie en eigendom van de lokale omgeving.

Ondanks alle beperkende maatregelen door de coronacrisis zet de kracht van lokaal zich onverminderd voort. De beweging van energiecoöperaties wordt robuuster en de opmars is niet te stuiten. Het is mooi om te zien dat we dat met elkaar hebben bereikt. Greenchoice kijkt ernaar uit om samen met de coöperaties de slagkracht verder te vergroten.

Jeroen Vanson, manager Lokale Energieprojecten bij Greenchoice:

"Wij werken aan verdere professionalisering en schaalvergroting van lokale opwekking, ook om de Regionale Energie Strategieën (RES) uit het Klimaatakkoord te ondersteunen. Lokale participatie en inclusiviteit zijn daarin voor ons belangrijke speerpunten. We merken dat er steeds meer mensen geïnteresseerd zijn om mee te doen en dat dankzij onze producten en diensten ook kúnnen. Dat maken wij mogelijk door dag in dag uit samen op te trekken met 130 lokale energiecoöperaties en belangrijke partners zoals HIER en Energie Samen."

Lees ook deze artikelen

Nieuwe zonnepanelen Dierenbescherming Ridderkerk

23-05-2024

Natuurprojecten komen samen in Natuur voor Morgen

14-05-2024

Onze megabatterij geeft jou volop energie

25-04-2024