Greenchoice stelt lokale energieprojecten open tijdens Open Energiedag

15 september 2022

Greenchoice stelt op zaterdag 17 september, samen met haar partners tijdens Open Energiedag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, twee nieuwe windparken - Windpart Greenport Venlo en Windpart Streepland - open voor het publiek. Bij diverse projecten waar Greenchoice samenwerkt met lokale coöperaties, zoals Buurtmolen Tzum, krijgen bezoekers ook informatie over hoe steeds meer Nederlanders zelf kunnen deelnemen aan lokale duurzame stroomprojecten.

17 september Open Energiedag 2022

Zaterdag 17 september vindt de Open Energiedag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NvdE) plaats. Op 62 locaties door het hele land kunnen geïnteresseerden komen kijken bij duurzame stroomprojecten. Tijdens Open Energiedag is het voor iedereen mogelijk om zelf te ervaren hoe het is om onder een windmolen te staan en een zonproject van dichtbij te zien.

Windpark Greenport Venlo

Greenchoice stelt samen met partner Windunie, lokale energiecoöperatie Samenstroom en Ontwikkelbedrijf Greenport het gezamenlijke fonkelnieuwe windpark Greenport Venlo open voor het publiek. Het park met 9 windturbines zal binnenkort groene stroom gaan opwekken voor ongeveer 30.000 huishoudens.

Op de Open Energiedag kunnen bezoekers zich laten informeren over het park, het leefbaarheidsfonds waaraan de windmolens een bijdrage leveren, hoe je thuis kunt verduurzamen en over bredere duurzame ontwikkelingen in de regio. Het park is geopend tussen 13:00 en 16:00 uur en de toegang is gratis. Bezoekers kunnen terecht bij de achtste windturbine op de Newtonweg, ingang bij de zandwinning/zandgroeve van Hecker BV.

Windpark Streepland Goede Buren

Inwoners van regio Breda kunnen op 17 september terecht bij een Windpark Streepland. Windpark Streepland is een initiatief van Greenchoice, Windunie en Meewind. Dit park zal met 3 turbines energie gaan opwekken voor ongeveer 15.000 huishoudens en staat bekend om het concept Goede Buren. Omwonenden zijn vanaf de start betrokken bij de plannen, kunnen participeren in het park én profiteren van een aantrekkelijk energiecontract.

Ook is er een maatschappelijk fonds opgericht voor het verbeteren van de leefbaarheid van de omgeving. Kunstenaarscollectief Mothership maakt een bijzondere uitkijktoren ter plekke. Het windpark maakt onderdeel uit van een groter park van 28 windmolens die langs de A16 komen te staan. Het park is geopend tussen 14:00 en 16:00 uur en de toegang is gratis.

Ervaren is belangrijk

“De komst van een windmolen of zonnepark wordt door de omgeving niet altijd met gejuich ontvangen. Maar juist nu zien we hoe belangrijk wind- en zonnestroom zijn om Nederland minder afhankelijk te maken van fossiele energiebronnen. Het zelf kunnen ervaren van bijvoorbeeld het geluid van een windmolen helpt enorm om een goed beeld te vormen van duurzame stroomprojecten. En het is belangrijk dat lokale inwoners en bedrijven zelf ook mee kunnen denken én mee kunnen profiteren van lokale wind- en zonprojecten. Greenchoice werkt daarom door heel Nederland samen met 120 lokale energiecoöperaties zodat onze projecten voor en door omwonenden gerealiseerd worden”, aldus Jeroen Vanson - Manager Public Affairs bij Greenchoice.  

Meer weten?

Naast deze twee windparken zijn ook diverse zonprojecten te bekijken en kunnen geïnteresseerden in provincie Friesland terecht bij een lokale ‘Buurtmolen.’ Meer informatie over alle deelnemende energieprojecten is te vinden op: Daar krijg je energie van.

Lees ook deze artikelen

We fietsen de Climate Classic 2024

13-06-2024

Nieuwe zonnepanelen Dierenbescherming Ridderkerk

23-05-2024

Natuurprojecten komen samen in Natuur voor Morgen

14-05-2024