Effect van lokale energieopwek steeds sterker en breder

14 februari 2023

Vandaag presenteert onze partner klimaatstichting HIER voor de achtste keer de Lokale Energie Monitor. Het rapport laat elk jaar zien wat de invloed van lokale energie-initiatieven in Nederland is en wat zij samen bereiken.

Voor 2022 valt op dat de opbrengsten van de coöperaties beschikbaar komen als rendement voor hun leden, als investeringen in nieuwe projecten en gebruikt worden voor fondsen voor de directe omgeving. Bijvoorbeeld in de vorm van lespakketten of ter bestrijding van energiearmoede. De projecten en activiteiten van de 705 energiecoöperaties die op dit moment in Nederland actief zijn, hebben zo een steeds grotere en bredere impact op de energietransitie. Greenchoice werkt op dit moment in ruim 400 projecten samen met lokale energiecoöperaties.

Steeds meer leden

Nu in bijna 86% van de gemeenten een energiecoöperatie actief is, lijkt de groei in het aantal coöperaties te stabiliseren. Het aantal leden per coöperatie groeit wel: in totaal hebben alle projecten bij elkaar circa 120.000 leden, een groei van 8 procent ten opzichte van 2021, goed voor stroom voor circa 420.000 huishoudens. In totaal zijn er nu 1.093 collectieve zonprojecten, goed voor 243 MWp. Coöperaties hebben nu samen 316 MW opgesteld windvermogen.

Sander van Schaik van Team Klantprojecten bij Greenchoice: “Ieder jaar weer zien we de coöperaties in ledental groeien én verder verbreden en professionaliseren. Zij pakken met elkaar een indrukwekkende rol in het maatschappelijke gesprek over duurzame stroom. We zien dat coöperaties hun leden steeds uitgebreider helpen met verduurzamen. In Nederland heeft bijna iedereen een energiecoöperatie in de buurt. Dat is een goede zaak. Dat zij hun rendement in mooie lokale initiatieven steken, versterkt het effect van al die collectieve inzet nog meer. Zo wordt groene stroom daadwerkelijk ‘voor iedereen en van iedereen, duurzaam en dichtbij’. Dat is en blijven speerpunten voor ons in onze missie om groene keuzes te laten werken voor iedereen.”

Prachtige projecten

In 2022 startte onder andere Buurtmolen Tzum met ruim 530 leden hun nieuwe turbine van 1MW. Coöperatie Rijn en IJssel Energie ging groots van start met Windpark Koningspleij (13 MW) en Zonnepark de Bocht (1,3 MW). Greenchoice is bij al deze projecten partner op verschillende fronten, zoals ledenwerving, afname van de stroom en lokale levering van deze stroom. Ook boekten we flinke vooruitgang in andere bestaande projecten zoals de samenwerking met Delen Duurzame Energie waar eind 2022 nog 12 projecten opgeleverd werden speciaal voor de sociale huursector.

Lees meer over onze lokale energieprojecten.

Lees ook deze artikelen

We fietsen de Climate Classic 2024

13-06-2024

Nieuwe zonnepanelen Dierenbescherming Ridderkerk

23-05-2024

Natuurprojecten komen samen in Natuur voor Morgen

14-05-2024