Eerste windpostcoderoos voor oude windmolens

18 juni 2019

Deze week is het eerste WINDpostcoderoosproject van Nederland gestart: dé oplossing om honderden middelgrote verouderde windmolens weer rendabel te maken. Veel van deze molens lopen het risico verlieslijdend te worden of zijn dat al vanwege de lage stroomprijs. Via de nieuw bedachte windpostcoderoosprojecten blijft de bestaande energieproductie op peil. 

De energiedoelen van de provincies komen zo niet in gevaar doordat kleine bestaande windproductie wegvalt. De West-Friese Windmolen Coöperatie heeft de primeur. De ruim 28 jaar oude turbine van deze coöperatie is de eerste turbine die via de windpostcoderoos vervangen wordt. De windpostcoderoosregeling is bijzonder uitgebreid inzetbaar. In Nederland komen in ieder geval zo’n 100 zogeheten Lagerwey-molens in aanmerking.

Postcoderoos nu ook voor de wind

De postcoderoosregeling maakt het aantrekkelijk voor huishoudens om te investeren in lokale energie-opwekking in hun buurt. Tot nu toe bestonden er alleen postcoderoosprojecten voor zonne-energie. Energieleverancier Greenchoice en windmolenproducent WES bedachten een windpostcoderoosconstructie die snel zorgt voor zekerheid in windopbrengsten van nieuwe middelgrote molens.

Vertrouwd

De meeste (dorps)molens staan al sinds de jaren ‘80 in het landschap. Ze zijn een vertrouwd onderdeel van veel buurtgemeenschappen. In de nieuwe windpostcoderoosprojecten investeren de direct omwonenden in een nieuwe molen die binnen de bestaande vergunningen past. In eerste instantie gaat dat via een apart opgerichte coöperatie. Op de plek van de oude molen verrijst een moderne variant. Die draait minstens de komende 15 jaar en wekt door de huidige techniek tot 10% meer duurzame stroom op dan de oude. Als er zo’n 60 à 70 leden meedoen, is de coöperatie ‘vol’. Uiteindelijk wordt een eigen bestuur gekozen die het eigendom van de molen weer in handen krijgt.

Investeren in groene stroom

De WINDpostcode is een goed alternatief voor huishoudens om te investeren in duurzame stroom zonder zelf zonnepanelen of een windmolen te hoeven plaatsen. De drempel van inleg is flexibel en relatief laag: € 250 tot 1500.

Meer lezen over postcoderoos projecten? Lees snel verder voor meer informatie over de postcoderoosregeling.

Lees ook deze artikelen

We fietsen de Climate Classic 2024

13-06-2024

Nieuwe zonnepanelen Dierenbescherming Ridderkerk

23-05-2024

Natuurprojecten komen samen in Natuur voor Morgen

14-05-2024