Je auto laden met zonnepanelen

Terug naar overzicht
Direct naar

Wil jij je auto laden met de zon? Gebruik je thuislader terwijl je zonnepanelen stroom opwekken en je rijdt op écht groene stroom.

Wat is laden op zon?

Laden op zon is wanneer je rechtstreeks de opwek van je zonnepanelen in de auto laadt. Hiervoor is het van belang dat de zonnepanelen en je lader allebei goed op je meterkast zijn aangesloten. Als je lader vervolgens rekening houdt met de hoeveelheid opwek, dan kan je op echt groene stroom laden. De lader moet hiervoor wel loadbalancing hebben en een "zon-stand". 

Wat is loadbalancing?

De meeste laders op de markt bieden bij de lader ook een loadbalancing module. Deze module controleert het vermogen van de woning en past het vermogen van de lader erop aan. De gemiddelde woning in Nederland heeft een totaal beschikbaar vermogen van 17 kiloWatt, een gemiddelde elektrische auto laadt met 11 kiloWatt. Als je dus een elektrische kookplaat en een oven aanzet, moet de laadsnelheid van de auto al omlaag. Zo blijft het laden veilig. 

Wat is een "zon-stand" op mijn lader?

Sommige laders in de markt bieden de mogelijkheid om via de app de "zon-stand" in te stellen. De loadbalancing module houdt dan de meterkast in de gaten en kijkt hoeveel vermogen je zonnepanelen opwekken. De module zorgt er dan voor dat de lader net zo veel vermogen verbruikt als je zonnepanelen opwekken. Hiervoor moeten je panelen en je lader wel aan dezelfde fase in je stroommeter zijn aangesloten.

Hoe laad ik zo veel mogelijk met zonnestroom?

Vaak heb je een "volledig zon-stand", dan gebruikt de lader alleen opwek van je panelen. Soms heeft je app ook een hybride stand, de lader vult dan de opwek van je panelen aan met stroom van het net om je auto zo snel mogelijk op te laden. Bij de "volledig zon-stand" moeten je zonnepanelen wel genoeg energie opwekken om de drempelwaarde van de lader te halen.

Wat is het Greenchoice laden op zon starterspakket?

Met het Greenchoice laden op zon starterspakket, zorgen we dat je een goede set zonnepanelen én een slimme lader krijgt! De slimme lader heeft altijd een loadbalancing module en een goede "zon-stand", zodat je zeker weet dat je kan laden op je eigen opwek.