Zonnepanelen voor de elektrische auto

  • Rijden op je eigen stroom
  • Je stroom meteen gebruiken
Meer over zonnepanelen

Ben je van plan een elektrische auto te kopen of heb je er al een? Goede zaak! Een elektrische auto rijden zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen, maar pas als je de auto oplaadt met groene stroom rijd je nog slimmer. Dus denk ook eens na over zonnepanelen voor je elektrische auto.

Meer lezen

Kan ik mijn elektrische auto opladen met zonnepanelen? 

Jazeker. Zonnepanelen en een elektrische auto gaan heel goed samen. Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan tank je overdag gratis. Sla je de overproductie op in batterijen, dan tank je ook ‘s avonds gratis groene stroom. Zonnepanelen voor het opladen van je elektrische auto is dus helemaal niet zo’n gek idee. 

Hoeveel kWh nodig voor elektrische auto? 

Hoeveel kWh je nodig hebt voor het opladen van je elektrische auto hangt vooral van het voertuig af. Een elektrische middenklasser kan met 19 kWh ongeveer 100 kilometer afleggen. Voor korte stadsritten kom je hier de dag wel mee door. Rijd je langere afstanden en wil je de lege accu van de middenklasser helemaal volladen, dan heb je gemiddeld 50 tot 60 kWh nodig per laadbeurt.

Bedenk dus eerst eens hoe veel je rijdt, en hoe vaak je verwacht je auto thuis op te moeten laden. Steeds vaker kan je je auto ook op werk opladen, dus je hoeft niet altijd thuis te zijn om je auto van een volle accu te voorzien. 

Hoeveel zonnepanelen nodig voor elektrische auto? 

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor het opladen van de accu is afhankelijk van veel variabelen, zoals type auto, capaciteit van de accu, type zonnepanelen en het vermogen van de panelen.

Voor een gemiddelde ‘tankbeurt’ van een elektrische auto heb je ongeveer acht tot negen zonnepanelen nodig. Hierbij gaan we uit van het feit dat je de accu niet helemaal leeg rijdt en ook niet tot het maximum oplaadt.  

Welke elektrische auto kan stroom terugleveren? 

Dat zijn de zogenaamde vehicle-to-grid auto’s en het zijn er tegenwoordig steeds meer. Deze kunnen bidirectioneel laden, wat betekent dat ze zowel stroom uit het laadpunt halen als terugleveren. De accu’s van elektrische auto’s hebben een veel grotere capaciteit dan de thuisbatterijen voor zonnepanelen. Is de accu van de auto opgeladen, dan kan deze ‘s avonds de energie leveren voor de woning. Overdag laden je panelen de accu weer (gratis) op. 

Hoeveel stroom kan de elektrische auto terugleveren? 

Uitgaande van een gemiddelde capaciteit van 50 kWh van de accu en een dagelijks energieverbruik van ongeveer 15 kWh voor een gemiddeld gezin kun je dus ruim drie dagen in de energiebehoefte van je gezin voorzien. Na een avondje energie terugleveren is de accu nog voor twee derde opgeladen. De elektrische auto opladen met zonnepanelen biedt dus veel mogelijkheden en voordelen. 

Wek je eigen stroom op met zonnepanelen

Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Onze adviseur geeft je graag vrijblijvend advies.

Vraag aanbod op maat aan

Al ruim 190.000 Greenchoice klanten gingen je voor