Water besparen in de badkamer

Meer over waterverbruik

Een duurzame badkamer is helemaal van nu. En van de toekomst natuurlijk. Je hoeft er ook zeker geen comfort voor in te leveren. Natuurlijk, koud douchen mag altijd, maar wij weten ook wel dat niet iedereen daar zin in heeft. Gelukkig bespaar je ook al heel eenvoudig water in je badkamer met bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop. Greenchoice geeft je daarnaast nog meer tips voor een duurzame badkamer. Dat is niet alleen goed tijdens de zomerdroogte, maar ook voor je portemonnee. Een echte win-winsituatie dus. 

Inhoudsopgave

Hoeveel liter water douchen en badderen kost 

Volgens het Nibud kost een douchebeurt van 7,5 minuten 65 liter water. Ga je liever in bad? Dan gaat er gemiddeld zo'n 120 liter water doorheen. Je bespaart water in je badkamer door niet te vaak in bad te gaan, korter te douchen of minder vaak te douchen. Korter en/of minder vaak douchen is ook nog eens beter voor je huid, aangezien heet water je huid uitdroogt. Een wekker of douchetimer helpt je daarbij.

Of deze tip ook goed werkt voor je tiener? Daar zal misschien een kleine discussie tussen ouders en kind voor nodig zijn.

Overstappen op een waterbesparende douchekop 

Met een waterbesparende douchekop bespaar je 40 tot 60 procent water op je douchebeurt. Omdat je bovendien minder water hoeft te verwarmen, bespaar je ook heel wat energie. Voor een gemiddeld huishouden tikt dat best aan: een waterbesparende douchekop scheelt jaarlijks 7.500 m³ water en 45 m³ gas. Let wel goed op wat voor waterbesparende douchekop je koopt voor je badkamer, want niet iedere douchekop bespaart in de praktijk even veel water.

Nog meer water besparen in je badkamer 

Er zijn nog meer dingen waarmee je eenvoudig water bespaart in je badkamer. Laat bijvoorbeeld de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen of scheren. Het is ook mogelijk om waterbesparende dopjes voor je kranen installeren. Koop een energiezuinige wasmachine, draai wasprogramma’s op lagere temperaturen en laat je was aan de lijn drogen in plaats van in de droger. Zo draag je met een badkamer eenvoudig bij aan een beter milieu. Simpel en comfortabel. 

Meer slimme keuzes?

Lees de verhalen van onze collega's en klanten voor allerlei tips!

Meer over besparen