Zonnepanelen of isolatie? Of toch allebei?

Vraag jij je af wat je het beste kunt doen: zonnepanelen of isolatie? Het beste is natuurlijk allebei, maar voordat je zonnepanelen gaat installeren, kun je het beste met het isoleren van het dak beginnen. Voor het plaatsen van zonnepanelen moet het dak stevig en stabiel zijn. Zorg dus eerst dat alle werkzaamheden aan en onder het dak klaar zijn voordat je de panelen laat plaatsen.

Meer lezen

Het is ook niet meer dan logisch om eerst te zorgen dat de isolatie in orde is. Bij een niet geïsoleerd huis gaat namelijk meer dan 30 procent van de warmte door het dak verloren. Dus waarom zou je eerst duurzaam stroom opwekken om het daarna via het dak te laten ontsnappen?  

Milieuvriendelijk je dak isoleren 

Het dak isoleren is een goede beslissing, maar je kunt nog een stapje verder gaan: milieuvriendelijk of groen jouw dak isoleren. Kunststof isolatiematerialen (pur, EPS en XPS) isoleren uitstekend, maar zijn voor het milieu niet de beste keuze. Materialen als bijvoorbeeld kurk, hennep of houtwol zijn dat wel. Weeg voor- en nadelen even goed tegen elkaar af. 

Zonnepanelen en isolatie 

Met zonnepanelen heb je vanaf dag 1 profijt van je investering: je kan namelijk stroom gebruiken die je zelf opwekt. Dat zie je terug op je energierekening. Gebruik je de opgewekte energie ook voor een warmtepomp, dan heb je dubbel profijt, maar je moet wel zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. 
 
Isolatie van het huis is cruciaal als je een goed rendement wilt behalen met het opwekken van duurzame stroom. Het Bouwbesluit 2012 heeft de eisen voor het isoleren van een nieuwe woning of bij grote renovaties al flink aangescherpt. Hierdoor zijn recent gebouwde woningen al geschikt om zonnepanelen en een lagetemperatuurverwarming (LTV) te plaatsen, zoals een warmtepomp.  

Zonnepanelen isoleren zelf ook

Wist je dat zonnepanelen zelf ook isoleren? Ze isoleren natuurlijk niet zo goed als dakisolatie, maar ze hebben wel een isolatie-effect. In de zomer valt de zon niet direct op het dak, maar op het zonnepaneel. Hierdoor blijft het onderliggende dak iets koeler. Bij een niet-geïsoleerd dak kun je op zonnige dagen het verschil tussen de ruimten onder de zonnepanelen en ruimten zonder zonnepanelen goed voelen (en meten).  
 
Ook in de winter hebben zonnepanelen een isolerende werking. Tussen het paneel en het dak bevindt zich een laag lucht. Deze heeft een kleine isolerende werking. 

Nog meer ideeën voor je dak? Denk eens aan groen!

Dakisolatie en zonnepanelen zijn een gouden combinatie. Maar wat misschien ook goed is voor jouw situatie, is een groendak. Als je die combineert met dakisolatie en zonnepanelen isoleer je je dak nóg beter en houd je je zonnepanelen koel waardoor ze meer stroom opwekken.