Hoe werkt een windmolen zonder wieken?

Misschien heb je het een keer voorbij zien komen in het nieuws: windmolens zonder wieken. Er zijn momenteel meerdere bedrijven en instanties die met deze nieuwe technologie in de weer zijn, waaronder de Technische Universiteit Delft. Wij horen je al denken, hoe kan dat nou? Hoe vangt een windmolen wind zonder wieken? Hieronder leggen wij uit hoe een wiekloze windmolen werkt en wat de voor- en nadelen zijn van een dergelijke windmolen.

Hoe werkt een windmolen zonder wieken?

Het is misschien moeilijk voor te stellen dat een windmolen zonder wieken wind vangt. Toch geven verschillende bedrijven en instanties er elk hun eigen draai aan. Er zijn dus verschillende soorten windmolens zonder wieken.

Een daarvan werkt met een spiraalvormige verticale wind-as, die lijkt op een wokkelchipje. Deze roteert zelfs als het bijna niet waait. Zo'n verticale wind-as is niet nieuw: op Chinese wandschilderingen uit circa 250 na christus kan je al verticale wind-assen zien. 

Je hebt ook de Vortex Bladeless. Deze windmolen zonder wieken vangt de energie van de wind op door een aerodynamisch effect dat vortex shedding heet. Als wind tegen een object aanwaait, onderbreekt dat de natuurlijke stroming. Hierdoor wordt de wind in een nieuwe richting gedwongen, wat er voor zorgt dat de wind in een spiraalvormig patroon gaat wervelen op zoek naar een nieuwe richting. De Vortex Bladeless kan meetrillen met de trillingen die de wervelingen veroorzaken, en zet die trillingen om in energie.

Wat zijn de voordelen van een windmolen zonder wieken?

Een windmolen zonder wieken heeft meerdere voordelen tegenover een windmolen met wieken.

  1. Een windmolen zonder wieken is visueel minder opvallend. Hierdoor breken ze het uitzicht minder op en is er dus minder sprake van horizonvervuiling.
  2. Een windmolen zonder wieken is veiliger voor vogels. Als een windmolen geen wieken heeft, kunnen vogels ook niet tegen die bewegende onderdelen aan vliegen.
  3. Een windmolen zonder draaiende wieken slijt minder snel, wat betekent dat er minder onderhoud nodig is.
  4. Een windmolen zonder wieken zorgt niet voor geluidsoverlast. Hierdoor kan je een molen op veel meer plekken neerzetten, zonder dat de omgeving er last van heeft.

Wat zijn de nadelen van een windmolen zonder wieken?

Het grootste nadeel van dit soort windmolens is dat de technologie nog in de kinderschoenen staat. De huidige windmolens zonder wieken wekken tot wel 30% minder stroom op dan windmolens met wieken.

Hoe erg dit is, hangt af van de productiekosten in vergelijking met traditionele windmolens en van hoe vervuilend de productie is. Omdat we dit type windmolens nog niet op grote schaal produceren en inzetten, kunnen we nog geen goede vergelijking maken. Bij Greenchoice juichen wij elke technologische ontwikkeling toe die ons helpt dichterbij een Nederland te komen dat voor 100% draait op groene stroom.