Close-up van lang gras met een rij windmolens op de achtergrond

Hoe duur is je eigen windmolen?

Ben jij geïnteresseerd in het opwekken van je eigen duurzame stroom? Naast zonnepanelen zijn ook windmolens een bekende bron van groene stroom. Met een kleine windmolen wek je zelf je eigen stroom op uit windenergie. Maar wat kost een windmolen eigenlijk? En is het op dit moment wel rendabel en duurzaam om een windmolen te plaatsen?

Kosten van een windmolen

Met een kleine windturbine wek je, onder de juiste omstandigheden, genoeg schone elektriciteit op om je woning van stroom te voorzien. De prijzen van kleine windmolens zijn erg verschillend. Er zijn turbines van minder dan duizend euro, maar ook windmolens met een groter vermogen die duizenden euro’s kosten. Er komt bovendien nog een hoop bij kijken: van grondige studies om te bepalen wat de beste plek is voor de plaatsing, tot het aanvragen van één of meerdere vergunningen en de aansluiting op het elektriciteitsnet.

Wat levert een kleine windmolen op?

De opbrengst van een windmolen is erg afhankelijk van het type turbine en de windsterkte. Over het algemeen moet helaas geconcludeerd worden dat in de meeste gevallen de investering zich momenteel niet terugverdient. Kleine windmolens hebben een technische levensduur van zo’n twintig jaar, waarin het zelfs onder ideale omstandigheden onwaarschijnlijk is dat je de kosten die je gemaakt hebt, opheft met de zelf opgewekte windenergie. De keuze voor een eigen windmolen is dus vooralsnog vooral een milieubewuste keuze, en niet zo zeer een financiële. 

Regelgeving en subsidie windmolen

Subsidies kunnen ervoor zorgen dat windmolens nu of op den duur toch een goede keuze zijn. In een aantal provincies en gemeenten krijg je subsidies voor de aanschaf van een eigen windturbine. Op nationaal niveau is hier nog geen regelgeving voor. Ondernemers kunnen aanspraak maken op een energie-investeringsaftrek wanneer de aanschaf geldt als een investering in duurzame energie. Of het financieel een goede keuze is om een windmolen te kopen blijft erg afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Onderzoek dus altijd goed met welke kosten je in jouw geval te maken zult krijgen, en waar je de komende twintig jaar op kunt rekenen qua opbrengst. Zo maak je een weloverwogen keuze om te investeren in je eigen windenergie.

Een makkelijker manier om je eigen stroom op te wekken? Bekijk ons aanbod voor zonnepanelen

Bekijk onze opties