Ruimere postcoderoosregeling maakt lokaal energie opwekken nog makkelijker

23 december 2015

Gisteren heeft de Eerste Kamer ingestemd met het nieuwe Belastingplan. Goed nieuws voor lokale energiecoöperaties en Verenigingen Van Eigenaren. Een belangrijk onderdeel is namelijk de verruiming van de Regeling Verlaagd Tarief, beter bekend als de Postcoderoosregeling. Zo wordt het nog makkelijker om duurzaam dichtbij energie op te wekken. Greenchoice is hier erg blij mee en staat klaar om alle plannen die klaar staan te begeleiden naar succesvolle projecten. 

Wat betekent dit?

Met ingang van 1 januari 2016 geldt volledige vrijstelling op de energiebelasting voor lokaal duurzaam opgewekte energie. Dit houdt in dat deelnemers aan postcoderoosprojecten een belastingkorting ontvangen van € 10,07 cent per kWh. Een tweede verbetering is dat de coöperatie voortaan zelf een verzoek mag indienen voor het vast te stellen postcodegebied.

Goed nieuws voor lokale initiatieven

Na de start in 2014 grepen veel coöperaties de regeling aan om lokale duurzame projecten te realiseren. De regeling bleek echter te mager en nog hetzelfde jaar voor de eerste keer verruimd. Dit resulteerde in 16 projecten die inmiddels een beschikking van de Belastingdienst ontvingen. Onder druk van lokale initiatieven, energieleveranciers, koepelorganisaties en politici is de regeling dit jaar echt verbeterd tot een bruikbare regeling.

Ruim baan voor collectieve zonprojecten

Hiermee is de regeling volgens Greenchoice nu een geschikt middel om het doel van meer lokaal opgewekte duurzame stroom te bereiken. Inmiddels zijn 8 projecten gestart in samenwerking met energieleverancier Greenchoice. In deze projecten werken we samen met kennispartner Zon op Nederland in projecten in ondermeer Haarlem, Marken, Amsterdam en Bodegraven. Maar ook direct met uitvoerende coöperaties zoals Bergen Energie, Zonnecoöperatie West-Friesland en Energierijk Voorst.

Waarom Greenchoice

Veel lokale initiatieven hebben plannen gereed voor hun collectieve zonprojecten. Greenchoice staat klaar om deze plannen te begeleiden naar succesvolle projecten. Greenchoice ondersteunt de regeling postcoderoos vanaf het begin. In de afgelopen twee jaar hebben we veel geleerd van onze samenwerking met lokale initiatieven. Én we hebben ons voorbereid op de opschaling van postcoderoosprojecten. Wij verwachten dat die opschaling in 2016 doorzet. De korting op de energiebelasting per kWh wordt door Greenchoice verrekend op de persoonlijke energierekening van deelnemers. Leden hebben met deze regeling lagere kosten en de coöperatie heeft inkomsten van de verkochte stroom. Bovendien ontvangt de coöperatie een vergoeding van Greenchoice voor iedere deelnemer die klant wordt bij Greenchoice.

Greenchoice en energiecoöperaties

Greenchoice wil dat alle energie duurzaam en dichtbij wordt opgewekt. Dat past bij onze groene doelen: zo min mogelijk energie verbruiken, zoveel mogelijk zelf opwekken. Lokale energieprojecten vormen in onze ogen de basis voor een échte overgang naar 100% groene stroom. Daarom ‘poweren’ we vol overtuiging door het hele land tientallen lokale initiatieven en energiecoöperaties. We geven kracht aan mensen die samen energie op willen wekken.

Deel uw project met ons

Aanmelden kan via een bericht naar cooperatie@greenchoice.nl

Bron foto: Project Zon op de Meij in Bodegraven. Foto en zonnepanelen door Zon & Co

Lees ook deze artikelen

Onze wijze van salderen onderwerp in uitzending Radar

11-03-2024

Evenement HIER opgewekt 2024

11-03-2024

Greenchoice spoort consument aan overdag stroom te gebruiken

21-02-2024