Greenchoice stelt leveringszekerheid energieproducenten van wind- en zonne-energie van de Vrije Energie Producent veilig

25 juli 2023

Greenchoice neemt alle Power Purchase Agreements (PPA’s) van De Vrije Energie Producent (DVEP) over. Een positieve stap voor alle energieproducenten van wind- en zonne-energie die overgaan naar Greenchoice. Voor deze producenten wordt de continuïteit en leveringszekerheid gewaarborgd en wordt een einde gemaakt aan de onzekerheid als gevolg van de aankondiging van DVEP van eerder dit jaar om te stoppen met de (Europese) energie-activiteiten. We zijn dan ook verheugd om toekomstperspectief te bieden aan de betreffende producenten en daarnaast onze positie in de markt voor opwek van wind- en zonne-energie verder te versterken.

Een PPA is een contract voor het afnemen van stroom en de bijbehorende garanties van oorsprong, afkomstig van een, in dit geval, installatie voor het opwekken van wind- en zonne-energie. PPA’s geven zowel de energieproducent als de afnemer de mogelijkheid om zich af te dekken tegen lange termijn prijsveranderingen en risico’s op de elektriciteitsmarkt. In april dit jaar informeerde DVEP haar klanten over het besluit te stoppen met haar energie-activiteiten en te zoeken naar een oplossing voor haar lopende contracten en verplichtingen. Ten aanzien van de PPA’s van DVEP is die oplossing gevonden: per 1 januari 2024 neemt Greenchoice alle PPA-contracten over. De contractvoorwaarden en vergoedingen blijven gelijk. Op deze manier verandert er behalve de contractpartij niets voor de producenten. Door deze overname kunnen de energieproducenten met wie DVEP de PPA’s is aangegaan, met vertrouwen vooruitkijken naar een stabiele samenwerking. Greenchoice zal zich inspannen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. We zullen de komende tijd producenten met een aflopende PPA benaderen met een nieuw aanbod. De overname staat los van de leveringsovereenkomsten van DVEP met zakelijke afnemers van elektriciteit en gas. 

Overname past perfect in de strategie voor energietransitie

De overname zorgt ervoor dat ruim 250 aansluitingen van energieproducenten van duurzame energie met een gezamenlijk opgesteld vermogen van meer dan 400 MW elektriciteit gaan leveren aan Greenchoice. We investeren fors in onze dienstverlening richting energieproducenten van duurzame energie en ontwikkelen bijvoorbeeld diverse batterij-projecten op locaties met duurzame opwek. Hiermee ontstaan volop kansen voor producenten en zal de energietransitie in Nederland worden versneld.  

Lees ook deze artikelen

Onze wijze van salderen onderwerp in uitzending Radar

11-03-2024

Evenement HIER opgewekt 2024

11-03-2024

Greenchoice spoort consument aan overdag stroom te gebruiken

21-02-2024