Termijnbedragen

Termijnbedragen op de nota

Op de nota staat een notabedrag, oftewel de totale kosten voor je energierekening over de periode waarover de nota is opgemaakt. Op het voorbeeld zie je waar je kunt vinden hoe het bedrag is verrekend met de betaalde bedragen. Ook lees je welke bedragen niet worden verrekend op de nota. We leggen uit hoe het kan dat je nieuwe termijnbedrag stijgt. En hoe je het termijnbedrag kunt aanpassen.

Voorbeeld van een jaarnota voor stroom en gas. Omlijnd staan 2 onderwerpen. 1 is het opgetelde bedrag van alle maandelijkse termijnbedragen. 2 is je nieuwe termijnbedrag.
Stap 1
Verrekende termijnbedragen
Op de nota vermelden we het totaal van alle termijnbedragen binnen de notaperiode, ongeacht of ze ook daadwerkelijk betaald zijn. Welke termijnbedragen dit precies zijn zie je op de bijlage ‘Uitsplitsing termijnbedragen’, die we toevoegen aan je nota.
Stap 2
Nieuw termijnbedrag en geschat jaarverbruik
Op de jaarnota wordt de hoogte van het nieuwe termijnbedrag opnieuw berekend. In deze berekening houden we rekening met alle (gewijzigde) kosten, maar ook berekenen we je verbruik opnieuw. Je gemiddelde verbruik wordt hiermee bijgesteld. Je kunt je nieuwe gemiddelde jaarverbruik waarop je nieuwe termijnbedrag is gebaseerd onderaan op de nota vinden, of op de hoofdpagina in Mijn Greenchoice.

Welke bedragen worden niet op de nota verrekend?

  • Alle termijnbedragen die vóór de begindatum van de nota betaald zijn (deze zijn al op de vorige nota verrekend);
  • Alle termijnbedragen die ná de einddatum van deze nota betaald zijn (dit zijn betalingen voor de nieuwe leveringsperiode, de volgende nota);
  • Aflossingen van een oude nota (deze hebben betrekking op een reeds verrekende periode).

Hoger termijnbedrag

Stijging heffingen

Het komt voor dat je termijnbedrag niet daalt terwijl je wel geld terugkreeg op je jaarnota, of dat het zelfs stijgt. Naast het geschatte jaarverbruik zijn er andere invloeden die we berekenen. Zo kan er stijging zijn van overheidsheffingen en/of netbeheerkosten. 

KNMI trends

Het kan voorkomen dat er een warme winter is geweest tijdens de laatste notaperiode. We houden dan rekening met een stijging van verbruik, teruggerekend naar een gemiddeld verbruik, tijdens de volgende winterperiode. Het terugrekenen naar een gemiddeld jaarverbruik doen we op basis van gerealiseerde KNMI metingen.

Termijnbedrag aanpassen

Als je je termijnbedrag wilt aanpassen kun je dit zelf regelen via Mijn Greenchoice of de app. Als je zelf energie opwekt met zonnepanelen of Winddelen/WindVangers, kun je contact met ons opnemen voor advies over je termijnbedrag.