Hoe voorkom je fouten bij spouwmuurisolatie?

Dankzij spouwmuurisolatie houd je de warmte in huis langer vast en de kou van buiten komt er minder makkelijk in. Hierdoor verlies je minder warmte en bespaar je op de stookkosten. Maar dan moet het isoleren wel goed gebeuren natuurlijk. Daarom lees je in dit artikel de meest gemaakte fouten, zodat jij die kunt voorkomen!

1. Een slechte voorbereiding 

Om fouten te vermijden, moet je eerst het antwoord weten op vragen als: in welke staat verkeert de spouwmuur, is de gevel wel geschikt voor isolatie (voldoende ruimte) en welk isolatiemateriaal kun je het beste gebruiken (bijv. purschuim, glaswol of thermoskussens)?

Niet iedereen heeft een antwoord op deze vragen. Heb je zelf niet de kennis in huis? Raadpleeg dan een isolatie-adviseur.

2. Niet verwijderen van spouwmuurvervuiling 

Voordat je gaat isoleren, moet de spouwmuur helemaal leeg zijn en geen resten cement, zand of schimmel bevatten. Is dat wel het geval, dan kun je niet optimaal isoleren, omdat het isolatiemateriaal niet goed aan de muur hecht of omdat er plekken ontstaan die niet worden opgevuld.

Zorg er dus voor dat je het eventueel aanwezige vuil eerst verwijdert. Dit doe je met behulp van een zuiginstallatie die de oude vulling uit de spouwmuur zuigt. Voordat je afzuigt, boor je eerst een aantal gaten in de muur en verwijder je enkele stenen. Zo creëer je ruimte voor het afzuigsysteem.

Dit kan je zelf doen als je beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en apparatuur. Kan je dit niet, of doe je dit liever niet zelf? Raadpleeg dan een professional voor deze klus.

3. Half geïsoleerde spouwmuur bijvullen

Helemaal leeg betekent dus ook dat je geen isolatiemateriaal mag aanbrengen in een deels geïsoleerde spouwmuur. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het eerder aangebrachte glaswol is gaan zakken.

Verwijder al het glaswol voordat je nieuw isolatiemateriaal aanbrengt. Net als bij de vorige stap, zuig je in dit geval het oude isolatiemateriaal uit de spouw. Ook hier is het advies: doe dit alleen zelf als je weet dat je dit kunt. Een professional inhuren kost geld, maar zo voorkom je wel schade aan je woning.

4. Verkeerd isolatiemateriaal gebruiken 

Dit is een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie. Een voorbeeld is het aanbrengen van pur (polyurethaan). Pur geeft – naast een nare geur – ook stoffen vrij die schadelijk zijn voor mensen om binnen te krijgen. Als deze geur en stoffen niet gelijk uit je woning verdwijnen, heeft dit gevolgen voor je woongenot en je gezondheid.

Een ander voorbeeld is glaswol. Kies je voor dit materiaal? Dan dient de spouwmuurbreedte minimaal 50 mm te zijn. Anders is het niet mogelijk om dit materiaal in de benodigde dikte te bevestigen. Laat je daarom altijd goed voorlichten over de voor- en nadelen van verschillende soorten isolatiemateriaal. Een isolatie adviseur helpt je bij het maken van de juiste keuze.