Waarom je energie verbruikt als je niet thuis bent

Voordat je langere tijd van huis vertrekt, zorg je er natuurlijk voor dat je jouw huis veilig achter kunt laten en geen onnodige energie verbruikt. Staan alle lichten uit? Heb je alle gaspitten van het gasfornuis uitgedraaid? Deze twee vragen liggen voor de hand voordat je op vakantie gaat. Maar er zijn ook minder vanzelfsprekende zaken om op te letten, die er voor kunnen zorgen dat je toch energie verbruikt tijdens jouw vakantie. Wij vertellen je graag waar je op kan letten.

Waarom verbruik ik stroom terwijl ik op vakantie ben? 

Als je op vakantie gaat, wil je alle zorgen van thuis achter je kunnen laten. Je zit dan ook niet te wachten op energieverbruik op je rekening of je app, terwijl je toch echt niet thuis bent. Dit verbruik kan meerdere oorzaken hebben.

Ten eerste zijn er meerdere apparaten die gedurende de gehele dag stroom verbruiken. Denk hierbij aan een koelkast of een aquariumpomp. Daarnaast zorgen alle stekkers die in stopcontacten zitten voor sluipverbruik, ook al staan de aangesloten apparaten zelf uit. Ook kiezen sommige mensen er ook voor om hun lampen aan te laten staan, om zo inbrekers af te schrikken.

Gasverbruik tijdens vakantie

De voornaamste gasafnemer in de meeste huishoudens is de cv-ketel, die zorgt voor de verwarming en warm water. Het gasfornuis verbruikt doorgaans maar 5% van je totale gasgebruik.

Het spreekt voor zich dat je het gasfornuis uit zet en de thermostaat van de verwarming laag of uit zet als er niemand thuis is. Maar ook als je geen warm water gebruikt, houdt de boiler een hoeveelheid water constant warm. Deze instelling kan je tijdens jouw vakantie uitzetten, waardoor er ook hiervoor geen gas meer wordt verbruikt. Ook na de vakantie kan je dit uit laten staan óf de boiler het water minder warm laten houden, als je meer energie wil besparen. Het duurt dan wel iets langer voordat warm water uit de kraan komt.

Bij gas is er in principe geen sprake van sluipverbruik. Staan de cv-ketel en alle andere gasverbruikers écht helemaal uit, maar zie je na een paar uur alsnog gasverbruik op je meter? Dan kan dit duiden op een onontdekt gaslek. Dit kan potentieel gevaarlijk zijn. Het is daarom in zo’n geval raadzaam om een loodgieter in te schakelen, om het lek te vinden of het bestaan ervan uit te sluiten. Houd er wel rekening mee dat dit meestal niet het geval is. De boiler is bijna altijd de verklaring voor je gasgebruik.

Tips om energie te besparen terwijl jij niet thuis bent

Om er voor te zorgen dat jouw huis zo weinig mogelijk stroom verbruikt, zijn er dus een paar dingen waarop je moet letten voordat je vertrekt:

  1. Zet de thermostaat laag.
  2. Sluit de boiler af
  3. Trek alle stekkers uit de stopcontacten, ook van apparaten die uit staan. Dit voorkomt sluipverbruik. Zijn er apparaten die je aan wilt laten tijdens jouw vakantie, zoals een alarmsysteem, dan kan dit natuurlijk. 
  4.  Mocht je lampen aan willen laten staan, om inbrekers het idee te geven dat er gewoon mensen thuis zijn, maak dan gebruik van een timer. Hierdoor gebruik je minder stroom dan wanneer je je lampen 24 uur per dag aan laat staan. 
  5. Vul je koelkast met dingen die lang houdbaar zijn. Een volle koelkast hoeft minder hard te werken om koel te blijven dan een lege koelkast.

Je stroomverbruik ook in de gaten houden als je niet thuis bent?

Download de app

Met de Slimme Verbruiksinzichten op de Greenchoice-app helpen wij je inschatten waar je energie naartoe gaat.