Wat zijn mobiele zonnepanelen en hoe werken ze?

Hier bij Greenchoice raken we niet uitgepraat over zonnepanelen. En dat is niet zonder reden, want zonnepanelen zijn een van de belangrijkste manieren waarop wij in Nederland groene stroom opwekken. Maar wist je dat er ook mobiele zonnepanelen bestaan? Mobiele zonnepanelen zijn, zoals de naam al verklapt, mobiel. Dat betekent dat ze verplaatsbaar zijn, in tegenstelling tot traditionele zonnepanelen die zijn gemonteerd op een dak, een veld of op water en aangesloten zitten op het stroomnet. Hieronder vertellen wij je hoe portable zonnepanelen werken en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Meer lezen

Hoe werken draagbare zonnepanelen?

In de kern werken traditionele zonnepanelen en draagbare zonnepanelen hetzelfde: dankzij zonnecellen op de panelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Het grote verschil zit in wat er met de opgewekte stroom gebeurt. Traditionele zonnepanelen zitten aangesloten op het elektriciteitsnet en leveren alle stroom die wordt opgewekt constant terug aan dit netwerk. Mobiele zonnepanelen zitten aangesloten op een accu, die de opgewekte stroom opslaat.

Wat zijn de voordelen van mobiele zonnepanelen

Waarschijnlijk heb je het al geraden, maar anders zullen wij het nu verklappen: het grote voordeel van mobiele zonnepanelen is dat ze mobiel zijn. Doordat ze niet aan het elektriciteitsnet gekoppeld hoeven te worden, is het mogelijk om ze overal waar nodig neer te zetten. Hierdoor zijn de mogelijkheden om zonnestroom te gebruiken zo goed als eindeloos. De overheid gebruikt ze bijvoorbeeld om op plekken straatverlichting te voorzien van stroom. Een andere voordeel is dat er mobiele zonnepanelen in allerlei maten bestaan: van net groot genoeg om je mobiele telefoon op te laden tot ruim groot genoeg om stroom te leveren aan een camper op de camping.

Wat zijn de nadelen van portable zonnepanelen

Alhoewel portable zonnepanelen net als traditionele zonnepanelen uitsluitend groene stroom opwekken, zijn ze toch minder goed voor het milieu. Dit komt doordat ze aangesloten zitten op een accu. Dit levert drie nadelen op.

  1. In accu’s zitten stoffen die slecht zijn voor het milieu. Hierdoor vindt er tijdens de productie van mobiele zonnepanelen meer milieuschade plaats dan tijdens de productie van reguliere.
  2. De accu zorgt er ook voor dat het rendement van mobiele zonnepanelen lager ligt. Deze stoppen namelijk met stroom opwekken zodra de accu vol zit. Traditionele zonnepanelen leveren daarentegen bijna zonder onderbreking stroom terug aan het stroomnet.
  3. Mobiele zonnepanelen zijn duurder per 100 wattpiek hoger dan bij reguliere zonnepanelen. 

Om deze redenen raden wij je momenteel nog alleen aan om mobiele zonnepanelen te overwegen als je ze wilt gebruiken op een plek waar geen elektriciteitsnet is. In dat geval is het een uitstekend duurzaam alternatief om jezelf van stroom te voorzien. Wil thuis gebruikmaken van zonnestroom? Dan zijn traditionele zonnepanelen efficiënter. 

Meer weten over zonnepanelen?

Meer lezen over zonnepanelen