Hier huist Greenchoice energiezuinig

In 2017 verhuisde Greenchoice naar The Square in Rotterdam. Verduurzaming was vanzelfsprekend. Uitdaging: het monumentale pand zo energiezuinig mogelijk maken. We wilden het gebouw binnen de mogelijkheden van een monument renoveren. Energieprestatieadviseur Rob van der Lans vertelt ons graag over de renovatie.

Energieprestatieadviseur Rob van der Lans berekende het hoogst mogelijk label voor dit bijna 70 jaar oude pand met 4.300 m2 vloeroppervlak. “Daar rolde label B uit, met label A als lonkend perspectief bij het plaatsen van zonnepanelen. Greenchoice ging voor label A en kreeg toestemming van de gemeente, mits we de 160 panelen in een regelmatig patroon zouden leggen. Daarom hebben we gekozen voor een symmetrisch patroon in oost-westopstelling, waarbij het gemiddeld rendement toch hoog ligt.”

Energieverlies tot een minimum beperkt

The Square is aangesloten op de Rotterdamse stadsverwarming die gebruikmaakt van industriële restwarmte. Uitgangspunt bij de verduurzaming was het zo goed mogelijk isoleren van de thermische schil om energieverlies tot een minimum te beperken. Zowel de kozijnen met HR-beglazing als de dakisolatie bleken reeds te voldoen dankzij een eerdere verbouwing. Er was nog een meevaller. “Op de tekening uit het Stadsarchief stond dat het pand steens muren had, maar er was toch een spouw van 11 tot 20 centimeter breed, zeker niet standaard kort na de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Van der Lans.

Dankzij het originele rasterwerk van naar binnen gemetselde stenen (de donkere strepen op de gevel) ontstonden vakken, die werden volgespoten met gesiliconiseerde glaswolvlokken. Voor de vloerisolatie adviseerde Van der Lans geen pur te gebruiken. “Daarmee bedek je de betonfundering en is er geen controle meer mogelijk. Met 35 centimeter PS-parels aan bodemisolatie houd je de kruipruimte droog. Zo bescherm je de betonnen fundering tegen corrosie en verhoog je tegelijkertijd het comfort in het gebouw.”

Ledverlichting en verbeterde luchtbehandelingsinstallatie

Installatietechnische ingrepen hielpen het pand verder te verduurzamen. “De halogeen en tl-lampen zijn vervangen door ledverlichting, waardoor het gebouw aanzienlijk minder opwarmt en je dus minder hoeft te acclimatiseren. Dat scheelt veel koelenergie”, zegt Van der Lans. Verder werden de frequentieregelaars van de luchtbehandelingsinstallatie vervangen en zorgen op het gebouwbeheersysteem aangesloten daglicht- en aanwezigheidsensoren voor een lager energieverbruik. De verbeterde luchtbehandelingsinstallatie helpt condensvorming op koudebruggen te voorkomen. Van der Lans: “Dit probleem zou zich kunnen voordoen vanwege de goed geïsoleerde spouw in combinatie met de vele betonbogen naar buiten toe. De nieuwe koelmachine is bovendien een stuk energiezuiniger en maakt bovendien gebruik van een milieuvriendelijk koudemiddel.”

Zonnepanelen zorgen voor 50% energie

Als kers op de taart werden er zonnepanelen geplaatst, die circa 37.500 kWh opbrengen. Al met al realiseren we dankzij deze aanpak een ruim 50% lager energieverbruik. “De totale investering van zo’n € 400.000 kan binnen een jaar of 10 terugverdiend zijn”, vertelt Van der Lans.

Bij de verbouwing en inrichting stond de bijzondere architectuur van het pand centraal. “In combinatie met onze duurzame identiteit heeft dit geresulteerd in een mooie mix van beton, hout, natuurlijke tinten en veel planten”, zegt Evert den Boer, algemeen directeur van Greenchoice ten tijde van de verhuizing. “Sinds de ingebruikname in april 2019 hoor ik veel positieve geluiden van collega’s. Ook bezoekers zijn elke keer weer onder de indruk van ons mooie, functionele en duurzame onderkomen.”

Bij Greenchoice kies je altijd voor
écht groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Bekijk onze tarieven

Al ruim 600.000 klanten gingen je voor