Greenchoice jaarverslag 2021

04 juli 2022

Ons jaarverslag is er! In dit verslag presenteren wij de financiële cijfers over het jaar 2021 in samenhang met de impact die de organisatie maakt op de omgeving en de maatschappij.

Voor ons was 2021 een heel bijzonder jaar op verschillende vlakken, een jaar dat gekenmerkt werd door de aanhoudende coronapandemie. Tegelijkertijd stegen de energieprijzen naar een ongekend hoog niveau in de tweede helft van 2021. Het bedrijf vierde in 2021 ook haar twintig jarig jubileum en formuleerde in een nieuwe strategie haar nieuwe blik op de toekomst.

Door de coronacrisis en de stijgende prijzen was er in 2021 minder beweging in de markt. Het totaal aantal particuliere klanten steeg licht. In dit onrustige jaar hebben we uiteindelijk een solide resultaat geboekt. We leverden in 2021 groene stroom en bosgecompenseerd gas aan 585.000 particuliere klanten en 34.000 zakelijke klanten.

MIJLPALEN 2021

Biodiversiteit, bescherming bos en mangroven

We leveren onze klanten bosgecompenseerd gas. Bosgecompenseerd gas betekent dat het aardgasverbruik wordt gecompenseerd door het aanplanten en beschermen van bomen en herstellen van natuur. Met de bosprojecten stimuleren we het behoud van biodiversiteit en beschermde diersoorten. In 2021 hebben we samen met partners meer dan één miljoen hectare bos beschermd en ruim 900.000 bomen geplant in Uganda en Tanzania.

Het mangrove-herstelproject in Guinee-Bissau met Wetlands International is in 2021 van start gegaan. De eerste 500 hectare is aangepakt. In de komende 4 jaar wordt nog eens extra 2.000 hectare hersteld. Een gezond mangrove-ecosysteem is een kraamkamer voor veel vissoorten, het beschermt de kust tegen stormen en zorgt ook voor schoner water bij koraalriffen.

Record zonneprojecten

In 2021 is er vanuit KiesZon een record aan zonneprojecten opgeleverd. Er is in 2021 met zakelijke projecten 114 MWp gerealiseerd aan extra zonvermogen in Nederland. Daarmee kun je jaarlijks ongeveer evenveel stroom opwekken als 35.000 huishoudens gemiddeld gebruiken. Een nieuwe jaarrecord voor ons.

Grootste crowdfunding-project

In mei lanceerden we het grootste crowdfunding-project voor zonnestroomprojecten van Nederland, via het platform Duurzaaminvesteren.nl. Het project ‘KiesZon voor de Toekomst’ gaf een obligatielening uit van € 15 miljoen, waarin consumenten konden investeren vanaf € 250 per obligatie. Het project was binnen enkele dagen vol.

Zelf opwekken

Steeds meer klanten wekken zelf energie op. Het aantal klanten dat zelf, via Windvangers of postcoderoosprojecten, energie duurzaam opwekt is gestegen tot circa 244.000. Dat is zo’n 40% van al onze particuliere klanten.

In 2021 zijn wij een unieke langdurige samenwerking aangegaan met Univé en Rabobank genaamd ‘Energie van de Boer’. Doel van deze samenwerking is om zoveel mogelijk schadelijke asbestdaken bij boerenbedrijven te saneren en te vervangen door daken met zonnepanelen.

Duurzame steden en gemeenschappen

Onder het motto ‘energie met en voor iedereen’ ondersteunen we ruim 120  energiecoöperaties met kennis en middelen en een steeds groter aantal energieprojecten van coöperaties (350 in 2021; 290 in 2020). 

In Houten openden we begin 2021 de tweede collectieve zonnestroominstallatie van Nederland waarbij huurders – zonder vooraf zelf geld in te moeten leggen - profiteren van de opbrengst van de stroom. Dit project maakten wij mogelijk samen met Delen Duurzame Energie (DDE), woningcorporatie Viveste en Provincie Utrecht.

Nieuwe strategie

In 2021 lanceerden we onze nieuwe strategie voor 2025: ‘Platform voor klimaatpositiviteit’. Met deze strategie willen we klanten helpen groene keuzes te maken. Zo verschuiven we van energieleverancier naar een aanbieder van geïntegreerde oplossingen.

Coen de Ruiter, directeur Greenchoice: “Eén van de grootste vraagstukken van dit moment is het terugdringen van de opwarming van de aarde. Door klanten werkelijk de mogelijkheid te geven groene keuzes te maken, zorgt Greenchoice ervoor dat iedereen mee kan doen aan de energietransitie. Daarin wil Greenchoice koploper worden.”

Lees hier het volledige jaarverslag 2021.

Lees ook deze artikelen

We fietsen de Climate Classic 2024

13-06-2024

Nieuwe zonnepanelen Dierenbescherming Ridderkerk

23-05-2024

Natuurprojecten komen samen in Natuur voor Morgen

14-05-2024