Wat te doen bij een stroomstoring?

Wat te doen bij een stroomstoring?

Stroomuitval komt gelukkig niet vaak voor, maar het blijft toch vervelend wanneer het wel gebeurt. We krijgen vaker te maken met extreem weer door de klimaatverandering en een blikseminslag kan er al voor zorgen dat de elektriciteit uitvalt. Daarnaast zijn er ook nog andere mogelijke oorzaken van een stroomstoring:

  • Een storing aan het elektriciteitsnetwerk in jouw regio;
  • Kortsluiting door een defect in een elektrisch apparaat, de stroom wordt dan uitgeschakeld zodat gevaarlijke situaties zoals brand worden voorkomen.


Alhoewel het niet helemaal is uit te sluiten, zijn er wel zaken die helpen stroomuitval te voorkomen. Koop bijvoorbeeld alleen apparaten met een CE-label. Nog beter zijn apparaten met een KEMA of VDE-keurmerk; die zijn uitgebreid getest, waardoor de kans op kortsluiting minimaal is. Controleer daarnaast regelmatig zelf je elektra op vuil of schade.

Waar kun je stroomstoring melden?

Krijg je toch te maken met een stroomstoring? Je meldt dit dan bij jouw netbeheerder. Bel naar het Nationaal storingsnummer Gas en Stroom 0800-9009 en je komt automatisch bij je eigen netbeheerder terecht.

Wat te doen bij stroomuitval?

Wil je er zelf aan meewerken de impact van stroomuitval binnen de perken te houden? Volg dan onze onderstaande tips. Hoe minder stroomuitval, hoe duurzamer, want een stroomstoring gaat vaak ook gepaard met kapotte apparaten en verspilling van eten.

Illustratie van een huis met rood dak
Stap 1
Schakel gas en elektrische apparaten uit
Schakel het gas en alle elektrische apparaten uit die tijdens de stroomstoring aanstonden.
Stap 2
Bel je buren
Check of je buren hulp nodig hebben. Zo helpen we elkaar om verdere schade of zelfs letsel te beperken.
Stap 3
Zorg dat je kaarsen in huis hebt
Bij stroomuitval in de winter werkt je centrale verwarming namelijk ook niet meer, net als de verlichting. Kaarsen geven warmte én licht om je in ieder geval een paar uur vooruit te helpen.
Stap 4
Bereid het eten wat snel bederft
Kijk of er etenswaren in je koelkast liggen die snel bederven. Deze eet je zo snel mogelijk op. Of kook wat meer, maak alles op en deel het met je buren: sociaal en gezellig.

Stroomstoring: oplossingen van Greenchoice

Wij werken aan 100% groene stroom van Nederlandse bodem (en lucht). Samen met onze klanten maken we elke dag groene keuzes waar heel Nederland beter van wordt. Zo stimuleren we bijvoorbeeld onze klanten energie te besparen en bieden we hulp bij het zelf opwekken van energie en andere duurzame oplossingen. Ben jij ook klaar om actief mee te werken aan een beter milieu? Bekijk dan onze tarieven en stap vandaag nog makkelijk over.