Wat betekenen de stijgende tarieven voor mij?

De tarieven stijgen al maandenlang. Sinds de laatste weken zijn de stijgingen nog veel groter. Wij begrijpen natuurlijk dat jij je afvraagt wat dit voor jou betekent en zetten daarom de scenario’s voor je op een rij. Lees op deze pagina waarom de energieprijzen stijgen. Bekijk voor alle vragen over dit onderwerp de FAQ

Ik heb een variabel contract

Als je een variabel contract hebt, dan staan jouw tarieven vast tot 1 januari 2022. Het is nog niet bekend wat de nieuwe tarieven zullen worden vanaf 1 januari. Hierover zullen we je tijdig infomeren per mail

Ik wil mijn variabele contract omzetten in vast: Als je een variabel contract hebt, kun je ervoor kiezen deze om te zetten in een contract met vaste tarieven. Je kunt hier kijken of dit op dit moment gunstig voor jou is. Niemand weet echter hoe de prijzen zich op de markt gaan ontwikkelen en of de vaste tarieven komende maanden gaan stijgen of dalen.

Ik heb een vast contract

Als je een vast contract hebt, verandert hier niets aan. Je tarieven blijven geldig totdat je contract afloopt. Voordat het zover is, sturen we je een verlengaanbod. Als je nu een vast contract hebt, weet je in ieder geval waar je aan toe bent voor de looptijd van je contract.  

Wil je weten welk contract je hebt en/of wanneer deze afloopt? Kijk dan in Mijn Greenchoice. Ben je op zoek naar de de voorwaarden van jouw contact. Kijk dan op de contractvoorwaarden pagina

Mijn vaste contract loopt bijna af: Je krijgt je verlengaanbod per e-mail toegestuurd. Door te verlengen kies je voor de zekerheid van een vast tarief. Verleng je niet met een vast contract, dan krijg je na afloop van je huidige contract een variabel tarief. Bekijk de actuele tarieven op de tarievenpagina.

Voor- en nadelen vast of variabel contract

In deze onzekere tijden kan het lastig zijn om te kiezen voor een vast of variabel contract. Om je te helpen beslissen hebben we de voor- en nadelen van vaste en variabele contracten voor je op een rij gezet.

Profiteer van prijsdalingen
Wisselen van contract
Zekerheid bij prijsstijgingen
Vast
Nee
Nee
Ja
Variabel
Ja
Ja
Nee

Ben ik bij Greenchoice verzekerd van levering?

Als klant bij Greenchoice weet je natuurlijk zeker dat je alleen investeert in 100% groene stroom. Ook nu! Wij maken ons geen zorgen. Door onze inkoop van energie goed te regelen en speculeren niet toe te staan, minimaliseren we de risico's. Op het moment dat wij met een klant een contract afsluiten, kopen we de energie direct in. Daardoor weten we waar we aan toe zijn en zitten we goed met ons in- en verkoopbeleid. Lees hier meer over onze financiële positie. 

Waarom stijgen de energietarieven zo hard?

De Europese economie herstelt zich na corona en er is weer veel vraag naar energie. De Europese gasvoorraad is te klein en het is bijna winter. Omdat er niet aan de vraag kan worden voldaan en de prijzen van emissierechten stijgen, wordt de prijs van energie hoger. Om de invloed op de consument te verkleinen heeft de overheid plannen om de energiebelasting met 375 miljoen euro te verlagen. Dit zal neerkomen op ongeveer 50 euro korting per huishouden per jaar.

Veelgestelde vragen

Gaat het wel goed met Greenchoice, ben ik verzekerd van levering?
Wij maken ons geen zorgen. Door onze inkoop van energie goed te regelen en speculeren niet toe te staan, minimaliseren we de risico's. Op het moment dat wij met een klant een contract afsluiten, kopen we de energie direct in. Daardoor weten we waar we aan toe zijn en zitten we goed met ons in- en verkoopbeleid. Lees hier meer over onze financiële positie. 
Hebben jullie een scherper aanbod?
De tarieven die we jou hebben aangeboden zijn momenteel de scherpste tarieven die wij hebben. Dankzij jou kunnen wij blijven investeren in een groener Nederland. Wij zijn blij met jou als trouwe klant.
Waarom zijn de tarieven hoger?
De tarieven op de groothandelsmarkt voor energie stijgen al een aantal maanden, maar sinds enkele dagen neemt de stijging fors toe. De Europese economie herstelt na corona en de vraag naar energie is veel groter dan het aanbod. De tarieven zijn daarom fors gestegen. Als wij een koude winter krijgen dan is vooral het aanbod van gas in Europa niet voldoende. Dit zorgt er ook voor dat de prijzen stijgen. Het is nu onduidelijk wanneer de markt weer tot rust komt.
Ik heb mijn contract verlengd, maar dit zie ik niet terug in Mijn Greenchoice?
In Mijn Greenchoice vind je onder 'contracten' je huidige contract. Je ziet je nieuwe contract hier pas terug vanaf de ingangsdatum. Ben je op zoek naar gegevens over je nieuwe contract voordat deze is in gegaan? Bekijk dan de bevestiging die we hebben verzonden naar aanleiding van je contractverlenging.
Waar kan ik de voorwaarden van mijn contract terugvinden?
Alle voorwaarden vind je hier.
Waarom is mijn termijnbedrag in mijn verlengaanbod hoger?
Het getoonde termijnbedrag in je verlengaanbod is gebaseerd op je verbruik en de gestegen tarieven. We willen voorkomen dat je moet bijbetalen bij de volgende nota. Om deze reden zie je een hoger termijnbedrag dan je huidige termijnbedrag. Deze wijzigt niet automatisch nadat je verlengd hebt. Je kunt deze zelf aanpassen via Mijn Greenchoice. 
Wat betekent de stijging van de energieprijzen voor mij?
Heb je een vast tarief? Dan hoef je je geen zorgen te maken over je tarief tot het einde van je contract. Wil je weten wat de einddatum van je contract is? Of wil je weten wat je tarief is? Kijk dan op Mijn Greenchoice.
Veranderen mijn tarieven ook, ondanks dat ik een vast contract heb?
Als je een vast contract hebt hoef je je geen zorgen te maken. Je tarieven blijven hetzelfde tot je contract afloopt. Wil je weten wanneer je contract afloopt? Kijk dan op Mijn Greenchoice. Zit je bijna aan het einde van je contract? Geen zorgen! Wij sturen je binnenkort een verlengaanbod.
Ik denk dat mijn energiecontract binnenkort afloopt. Wat gebeurt er dan?
Je ontvangt van ons dan een verlengaanbod. Wil je weten wanneer jouw energiecontract afloopt? Controleer dan jouw einddatum in Mijn Greenchoice 
Ik heb variabele energietarieven. Kan ik deze nu omzetten naar vaste tarieven?
Dat kan zeker! Het voordeel van kiezen voor een vast tarief is dat je de komende tijd geen omkijken meer hebt naar je energiecontract. 
Waarom stijgt ook de prijs van stroom wanneer de gasprijs stijgt?
Er wordt in Nederland gelukkig steeds meer stroom opgewekt uit duurzame bronnen als wind en zon. Het is alleen nog niet genoeg om ons land het hele jaar door van stroom te voorzien. Daardoor moeten gas- en kolencentrales nog altijd stroom opwekken. Als de gasprijs stijgt, stijgt dus ook de stroomprijs. Als klant bij Greenchoice weet je natuurlijk zeker dat je alleen investeert in 100% groene stroom. Ook nu! 

Wat kan ik nu het beste doen? Wat is jullie advies voor komende tijd?
Door de onzekere, veranderende prijzen voor energie is het voor ons nu heel lastig om een goed advies te geven over je contract. Wat natuurlijk altijd - en zeker nu - slim is om te doen, is besparen op je energieverbruik. Dat kan op verschillende manieren, met zowel grote als kleine investeringen. Zo kun je bijvoorbeeld besparen op je verwarming, warm water en apparaten door deze snelle bespaartips (bron: Milieu Centraal).
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4,1 5803 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg