Update marktsituatie gasprijzen

De olie- en gasprijzen zijn de afgelopen maanden gestegen, de energiemarkt is momenteel erg bewegelijk. Ben je benieuwd wat dit betekent voor jouw huidige situatie? Kies dan hieronder jouw type contract. Weet je niet welk type contract je hebt? Kijk dan in Mijn Greenchoice.

Op de hoogte blijven van ons aanbod?

De markt is momenteel erg bewegelijk. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van tarieven en aanbod? Laat je gegevens achter en wij sturen jou de laatste updates per e-mail! 

Gevolgen van de stijgende gasprijzen

De gevolgen hangen af van jouw situatie. Zolang je huidige contract loopt gebeurt er niets.

Loopt je contract bijna af, dan is het momenteel beperkt mogelijk om nieuwe, vaste tarieven aan te bieden. Dit komt door de onrust op de energiemarkt. In de meeste gevallen ga je na afloop van jouw contract automatisch over op een product met variabele tarieven. Je krijgt 10 dagen voordat je contract afloopt bericht van ons over deze tarieven.

Heb je een variabel contract, dan heb je onlangs van ons een bericht ontvangen met hierin de nieuwe tarieven. Tot wanneer deze tarieven gelden, vind je in Mijn Greenchoice.

We kunnen nog geen verwachting uitspreken over wat de prijzen in de nabije toekomst doen, daar is de markt te bewegelijk voor.

Verlaging btw op energie

De overheid verlaagt per 1 juli tijdelijk de btw op energie van 21% naar 9%. Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op aardgas, elektriciteit, stadsverwarming, maar ook op onderdelen die te maken hebben met de levering van energie zoals netbeheerkosten, administratiekosten en teruglevering. De verlaagde btw geldt vooralsnog van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022.

Wat betekent dit voor mij?
Heb je een variabel contractWe hebben je onlangs een e-mail of brief gestuurd waarin we je nieuwe variabele tarieven hebben gedeeld. De hoogte van deze tarieven hebben invloed op jouw energiekosten. Wij vinden het belangrijk om je een goed advies te geven over je maandelijkse termijnbedrag om zo te voorkomen dat je later moet bijbetalen op je jaarnota. Daarom hebben we op basis van je nieuwe tarieven, je gemiddelde jaarverbruik en de verlaagde btw van 9% op energie berekend of je huidige termijnbedrag nog past of niet. Uiteraard bepaal jezelf of je dit advies wil volgen. Volg hiervoor de instructies in de e-mail of brief, die je hebt ontvangen. Geen advies ontvangen? Jouw advies kun je vanaf 1 juli bekijken in Mijn Greenchoice.

Heb je een vast contractHalf juli ontvang je een e-mail of brief van ons, waarin we je meer vertellen over de invloed van de verlaagde btw op energie op jouw energiekosten. Op basis van je huidige tarieven, je gemiddelde jaarverbruik en de verlaagde btw van 9% op energie is berekend of je huidige termijnbedrag nog past of niet. Uiteraard bepaal jezelf of je dit advies wil volgen. Volg hiervoor de instructies in de e-mail of brief, die je ontvangt. Geen advies ontvangen? Jouw advies kun je vanaf 1 augustus bekijken in Mijn Greenchoice.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de btw verlaging voor mij?
De overheid verlaagt per 1 juli tijdelijk de btw op energie van 21% naar 9%. De verlaagde btw geldt vooralsnog van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022.Deze maatregel, om de impact op de energierekening te beperken, is gunstig voor jouw energierekening. Binnenkort ontvang je een persoonlijk bericht van ons, waarin we je vertellen wat dit precies voor jouw situatie betekent. Kijk voor meer informatie op onze informatiepagina over overheidsheffingen. 
Wat betekent het voor mij dat de energiebelasting omlaag gaat?
De energiebelasting op elektra is in 2022 verlaagd van € 0,15 per kWh naar € 0,08 per kWh. De heffingskorting voor iedere elektra-aansluiting met verblijfsfunctie is verhoogd van € 558,56 naar € 824,77.
Gaat het wel goed met Greenchoice, ben ik verzekerd van levering?
Wij maken ons geen zorgen. Door onze inkoop van energie goed te regelen en speculeren niet toe te staan, minimaliseren we de risico's. Op het moment dat wij met een klant een contract afsluiten, kopen we de energie direct in. Daardoor weten we waar we aan toe zijn en zitten we goed met ons in- en verkoopbeleid. Lees hier meer over onze financiële positie. 
Koopt Greenchoice gas afkomstig uit Rusland?
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is per 1 juni gestopt met de levering van gas aan het Nederlandse GasTerra. De gaskraan uit Rusland is dus dicht. Voorlopig is er in Nederland wel voldoende gas. 
Waarom stijgt ook de prijs van stroom wanneer de gasprijs stijgt?
Er wordt in Nederland gelukkig steeds meer stroom opgewekt uit duurzame bronnen als wind en zon. Het is alleen nog niet genoeg om ons land het hele jaar door van stroom te voorzien. Daardoor moeten gas- en kolencentrales nog altijd stroom opwekken. Als de gasprijs stijgt, stijgt dus ook de stroomprijs. Als klant bij Greenchoice weet je natuurlijk zeker dat je alleen investeert in 100% groene stroom. Ook nu! 

Heb ik ook recht op overheidssteun?
Iedereen in Nederland die stroom of gas geleverd krijgt, betaalt via de energierekening voor overheidsheffingen, en krijgt automatisch de compensatie vanuit de overheid. Bekijk ook onze informatiepagina over de overheidsheffingen
Moet ik iets doen om gebruik te maken van de overheidssteun?
De compensatie vanuit de overheid is automatisch verwerkt in je energiekosten. Je hoeft hier niets voor te doen of aan te vragen. De energiebelasting is aangepast en is onderdeel van je tarief. Daarnaast gaat de vermindering van de energiebelasting omhoog. Iedereen die elektra en/of gas afneemt, wordt op deze manier gecompenseerd. Het maakt hierbij dus niet uit of je je termijnbedrag of iets aan je contract wijzigt. 
Wat kan ik nu het beste doen? Wat is jullie advies voor komende tijd?
Door de onzekere, veranderende prijzen voor energie is het voor ons nu heel lastig om een goed advies te geven over je contract. Wat natuurlijk altijd - en zeker nu - slim is om te doen, is besparen op je energieverbruik. Dat kan op verschillende manieren, met zowel grote als kleine investeringen. Zo kun je bijvoorbeeld besparen op je verwarming, warm water en apparaten door deze snelle bespaartips (bron: Milieu Centraal).

Klantenservice

Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 08:30 uur t/m 15:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur t/m 15:00 uur. Via WhatsApp kun je ons de hele dag benaderen.

Wil je meer weten over je termijnbedrag, tariefswijziging of btw-verlaging? Je krijgt hierover automatisch bericht van ons. Kijk voor meer informatie op onze informatiepagina over termijnbedrag

Bekijk jouw contract en tarieven

Mijn Greenchoice
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6658 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg