Update marktsituatie gasprijzen

De olie- en gasprijzen zijn gestegen na de Russische invasie in Oekraïne. Ben je benieuwd wat dit betekent voor jouw huidige situatie? Kies dan hieronder jouw type contract. Weet je niet welk type contract je hebt? Kijk dan in Mijn Greenchoice.

Gevolgen van de stijgende gasprijzen

De gevolgen hangen af van jouw situatie. Zolang je huidige contract loopt gebeurt er niets.

Loopt je contract bijna af, dan is het momenteel beperkt mogelijk om nieuwe, vaste tarieven aan te bieden. Dit komt door de onrust op de energiemarkt. In de meeste gevallen ga je na afloop van jouw contract automatisch over op een product met variabele tarieven. Je krijgt 10 dagen voordat je contract afloopt bericht van ons over deze tarieven.

Heb je een variabel contract, dan blijven de tarieven in principe tot 1 juli gelijk. We maken de nieuwe tarieven tijdig bekend, gebaseerd op de marktomstandigheden van dat moment.

De spanningen met Rusland en de oorlog in Oekraïne zorgen voor veel onzekerheid op de gasmarkt. De EU is voor 40% afhankelijk van Russisch gas, dat duwt de prijs omhoog. We kunnen nog geen verwachting uitspreken over wat de prijzen in de nabije toekomst doen, daar is de markt te bewegelijk voor.

Plannen overheid tot verlaging BTW op energie

De overheid is voornemens om per 1 juli de BTW op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) te verlagen van 21% naar 9%. Dit is echter nog niet definitief. Het voorstel van het kabinet moet nog goedgekeurd worden. De invloed op jouw energierekening is daarmee nog niet duidelijk.

Mocht deze maatregel worden doorgevoerd, geldt deze vooralsnog van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022. Dan wordt de verlaagde BTW van 9% automatisch verwerkt op je nota over de periode vanaf 1 juli tot de rest van het jaar. Daar hoef je dus niets voor te doen. Bekijk deze pagina van de Rijksoverheid voor actuele informatie over dit maatregelenpakket.

Ben ik bij Greenchoice verzekerd van levering?

Als klant van Greenchoice weet je natuurlijk zeker dat je alleen investeert in 100% groene stroom, ook in deze tijd. Op het moment dat wij met een klant een contract afsluiten, kopen we deze energie direct in. We zitten goed met ons in- en verkoopbeleid en speculeren niet. Zo minimaliseren we de risico’s, mede hierdoor is onze solvabiliteit meer dan twintig procent. Wij maken ons dus geen zorgen!

Veelgestelde vragen

Waarom zijn de tarieven hoger?
De tarieven op de groothandelsmarkt voor energie stijgen al een aantal maanden, en door de Russische invasie in Oekraïne zijn de olie- en gasprijzen nog verder gestegen. Het is op dit moment onduidelijk wanneer de markt weer tot rust komt.
Wat betekent het voor mij dat de energiebelasting omlaag gaat?
De energiebelasting op elektra is in 2022 verlaagd van EUR 0,15/kWh naar EUR 0,08/kWh. De heffingskorting voor iedere elektra-aansluiting met verblijfsfunctie is verhoogd van EUR 558,56 naar EUR 824,77.
Gaat het wel goed met Greenchoice, ben ik verzekerd van levering?
Wij maken ons geen zorgen. Door onze inkoop van energie goed te regelen en speculeren niet toe te staan, minimaliseren we de risico's. Op het moment dat wij met een klant een contract afsluiten, kopen we de energie direct in. Daardoor weten we waar we aan toe zijn en zitten we goed met ons in- en verkoopbeleid. Lees hier meer over onze financiële positie. 
Koopt Greenchoice gas in afkomstig vanuit Rusland?
Greenchoice heeft al enige jaren een strategie waarbij het geen gas inkoopt van aan Rusland gelieerde partijen. Zo wordt er niet ingekocht bij Gazprom of andere partijen waar Gazprom aandeelhouder van is. Onze handelspartners zijn Europese partijen, zoals Gasterra, RWE, Equinor en OMV. Dat wil zeggen dat we deze partijen vergoeden voor het gas dat we afnemen en dat dit ook de partijen zijn die beloond worden voor het nemen van handelsrisico’s.
Waarom stijgt ook de prijs van stroom wanneer de gasprijs stijgt?
Er wordt in Nederland gelukkig steeds meer stroom opgewekt uit duurzame bronnen als wind en zon. Het is alleen nog niet genoeg om ons land het hele jaar door van stroom te voorzien. Daardoor moeten gas- en kolencentrales nog altijd stroom opwekken. Als de gasprijs stijgt, stijgt dus ook de stroomprijs. Als klant bij Greenchoice weet je natuurlijk zeker dat je alleen investeert in 100% groene stroom. Ook nu! 

Heb ik ook recht op overheidssteun?
Iedereen in Nederland die stroom of gas geleverd krijgt, betaalt via de energierekening voor overheidsheffingen, en krijgt automatisch de compensatie vanuit de overheid. 
Moet ik iets doen om gebruik te maken van de overheidssteun?
De compensatie vanuit de overheid is automatisch verwerkt in je energiekosten. Je hoeft hier niets voor te doen of aan te vragen. De energiebelasting is aangepast en is onderdeel van je tarief. Daarnaast gaat de vermindering van de energiebelasting omhoog. Iedereen die elektra en/of gas afneemt, wordt op deze manier gecompenseerd. Het maakt hierbij dus niet uit of je je termijnbedrag of iets aan je contract wijzigt. 
Wat kan ik nu het beste doen? Wat is jullie advies voor komende tijd?
Door de onzekere, veranderende prijzen voor energie is het voor ons nu heel lastig om een goed advies te geven over je contract. Wat natuurlijk altijd - en zeker nu - slim is om te doen, is besparen op je energieverbruik. Dat kan op verschillende manieren, met zowel grote als kleine investeringen. Zo kun je bijvoorbeeld besparen op je verwarming, warm water en apparaten door deze snelle bespaartips (bron: Milieu Centraal).

Bekijk jouw contract en tarieven

Mijn Greenchoice
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4 6626 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg