Greenchoice helpt bij Energiearmoede

Door de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt is de kans groot dat je de term energiearmoede steeds vaker hoort. Er is sprake van energiearmoede als een huishouden een energierekening heeft die te hoog is voor hun inkomen.

Greenchoice en energiearmoede

Helaas hebben steeds meer huishoudens te maken met energiearmoede. Dat kan iedereen overkomen, als een groot deel van het inkomen opgaat aan energiekosten. Hierdoor is er vaak ook geen ruimte in het budget om energiebesparende producten aan te schaffen. De verwachting is dat het probleem omtrent energiearmoede verder gaat toenemen.

Voor Greenchoice is energiearmoede een belangrijk onderwerp. We willen onze klanten graag helpen bij het verlagen van de energierekening of bijstaan als iemand toch in de betalingsproblemen komt.

Hand op een radiatorknop

Bespaartips

We vinden het belangrijk dat klanten invloed kunnen uitoefenen op de hoogte van de energierekening door te besparen op gas en stroom.

Dat kan al door kleine aanpassingen te doen, zoals de verwarming iets lager zetten, korter te douchen en een waterbesparende douchekop te gebruiken. Ook is het mogelijk te besparen door het aanbrengen van tochtstrippen en radiatorfolie of door kleine ventilators onder je radiator aan te brengen. Hierdoor bespaar je op gas.

Voor mensen die geen zonnepanelen kunnen of willen plaatsen is er ook een mogelijkheid om lid te worden van een energiecoöperatie. Dankzij lokale energiecoöperaties kunnen klanten ook zelf groene stroom opwekken. Je investeert in projecten van een energiecoöperatie en deelt ook in de opbrengsten. Greenchoice ondersteunt ongeveer 130 lokale energiecoöperaties in Nederland. Ook voor mensen met een kleine beurs zijn deze coöperaties interessant. Je kunt vaak voor een klein bedrag lid worden en advies krijgen over hoe je kunt besparen op je energieverbruik. Een energiecoöperatie kan je ook de weg wijzen naar de juiste organisaties in jouw regio, die jou kunnen helpen met energiebesparende maatregelen.

Daarnaast helpen onze landelijke partners DDE (Delen Duurzame Energie) en coöperatie GOED, elk met hun eigen aanpak mensen met een kleine beurs.

Hulp bij energiearmoede

Het kan gebeuren dat iemand niet aan zijn of haar betalingsverplichting kan voldoen. Ook dan helpt Greenchoice je. We zien sociale incasso als onderdeel van de visie van Greenchoice op duurzaamheid. Duurzaamheid gaat bij ons niet alleen over groen. Het gaat ook over goed omgaan met onze klanten. Dat betekent dat we klanten helpen in hun financiële situatie. We kijken samen naar een oplossing.

Geldfit

Huishoudens die kampen met energiearmoede verwijzen wij ook door naar Geldfit. Deze landelijke stichting helpt mensen gratis en anoniem met kleine en grote problemen en probeert samen met klanten passende hulp te zoeken.

Een energiecoach kan bijvoorbeeld vervolgens helpen: dit zijn vrijwilligers opgeleid door o.a. de EnergieBank. Een gratis bezoek of videoafspraak wordt gemaakt. Er wordt dan samen gekeken naar het energieverbruik van de woning. De energiecoach geeft een bespaarrapport en er kan gekozen worden uit handige bespaarproducten zoals ledlampen, radiatorfolie, tochtstrip of een waterbesparende douchekop. De gemeente betaalt (vaak) de bespaarproducten en het bezoek. Mensen kunnen via Geldfit ook hulp krijgen bij het op orde brengen van hun financiën, van lokale vrijwilligers tot schuldhulpverlening in de gemeente. Geldfit kan mensen doorverwijzen naar de juiste partij en de juiste financiële hulp.

Om mensen met energiearmoede te helpen lanceerden op 1 juni Geldfit, SchuldenLabNL en vier grote energieleveranciers, waaronder Greenchoice een online platform. Via Geldfit.nl/energie krijgen mensen inzicht in de stappen die ze zelf kunnen zetten én in de beschikbare hulp van energieleveranciers en gemeenten.

Samen voor meer energiecoaches

Samen gaan we sneller dan alleen, daarom kon je de afgelopen maanden via Samen Greenchoice helpen om meer energiecoaches op te leiden. 

Deelnemers van Samen Greenchoice hebben door de puntendonaties ervoor gezorgd dat we een bedrag aan de Energiebank kunnen doneren waarmee meer dan 50 nieuwe energiecoaches kunnen worden opgeleid. Iedere extra energiecoach is weer een stap dichterbij het helpen van zoveel mogelijk mensen.

Nog geen lid van Samen Greenchoice? Meld je nu gratis aan. Hoe langer je Samen Greenchoice deelnemer bent, hoe meer punten je spaart. Bijvoorbeeld voor korting op duurzame producten of andere duurzame bijdragen zoals het beschermen van bos om de CO2-uitstoot te verkleinen.