SVVE

  • Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars
  • Krijg 15% van je kosten terug
  • Meer dan 1 maatregel? Dan verdubbel je de subsidie!
Doe de Subsidiehulp

De overheid wil graag dat huishoudens ervoor kiezen om hun woning te verduurzamen. Als Vereniging van Eigenaars kan dit nog wel eens lastig zijn. Daarom kan je een deel van de verduurzamingskosten opvangen met subsidies! 

Meer lezen

Wat is de Subsidie Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars?

Als je lid bent van een (gemengde) Vereniging van Eigenaars, of als je een woonvereniging of wooncoöperatie bent, kan je in aanmerking komen voor de Subsidie Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). In 2023 krijg je met deze regeling tot ongeveer 15% subsidie terug op de kosten. Dit geldt bij al één isolatiemaatregel.

Neem je een tweede duurzame maatregel binnen een jaar? Dan verdubbelt de subsidie voor je isolatie. Een duurzame maatregel kan een twee soorten isolatie zijn, maar ook bijvoorbeeld de aankoop en installatie van een warmtepomp, een aansluiting aan een warmtenet of de aanvraag van een Zeer Energiezuinig Pakket.

Hoe lang loopt de SVVE?

De SVVE bestaat sinds 2023, en loopt nog tot en met 2027. In totaal is er €48,5 miljoen vrijgesteld voor energieadviezen, duurzame meerjarenonderhoudsplannen en voor verduurzamingsmaatregelen. Per 30 juni 2023 is er nog iets minder dan €44 miljoen over in het budget van de Rijksoverheid.

Voorwaarden voor de Subsidie Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars

De exacte voorwaarden voor subsidie op jouw specifieke maatregel lees je op de website van de RVO. Maar voor iedere besparing waar je de SVVE wilt aanvragen, gelden de volgende vier voorwaarden:

Stap 1
Je moet als (gemengde) VvE, woonvereniging of wooncoöperatie de aanvraag doen.
Stap 2
Het pand moet bestaande woningbouw zijn en mag niet worden opgesplitst.
Stap 3
De verduurzamingsmaatregel moet worden uitgevoerd door een specialist.
Stap 4
Je moet de SVVE aanvragen voordat je de verduurzamingsmaatregel uitvoert.

Vloer- en bodemisolatie

Vloerisolatie zorgt voor beter wooncomfort. Je vloeren worden minder snel koud in de winter en minder snel warm in de zomer. Ook als je de kruipruimte isoleert, verbeter je de temperatuur in het wooncomplex. Dit is bodemisolatie.

Met het isoleren van een vloer draag je bij aan een duurzamere wereld én ben je op termijn goedkoper uit. Dat neemt niet weg dat vloer- of bodemisolatie aanbrengen eerst een investering vereist. Gelukkig biedt de overheid de mogelijkheid om een deel van je kosten te laten subsidiëren.

Voor vloerisolatie geldt een subsidie van €5,50 per vierkante meter. Kies je voor bodemisolatie? Dan geldt een subsidie van €3 per vierkante meter. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet je minstens 70% van de hele vloer of bodem isoleren. Als je meer dan 1 maatregel uitvoert, dan verdubbelt het subsidiebedrag. Je moet de SVVE aanvragen voordat je de vloer of bodem laat isoleren. 

Verduurzaam je huis

Spouwmuurisolatie

Door je spouwmuur te isoleren, houd je je woning makkelijker behaaglijk. De warmte van je verwarming ontsnapt niet door de muur in de winter. In de zomer dringt de hitte minder snel binnen. Je spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur.

Het isoleren van je spouwmuur zorgt voor een hoger wooncomfort, maar er zitten ook kosten aan. Het isolatiemateriaal, het type woning, de grootte van het oppervlak, de aanwezigheid van vleermuizen en hoe vervuild de spouwmuur is. Al deze factoren zorgen voor een ander kostenplaatje. Daarnaast heb je soms ook aanvullende kosten, zoals de huur van een steiger als je voorgevel erg hoog is.

Voor spouwmuurisolatie geldt een vast bedrag aan subsidie van €4,- per vierkante meter. Om in aanmerking te komen, moet je minstens 10m2 per woning isoleren. Je moet de SVVE aanvragen voordat je de spouwmuur laat isoleren.

Dakisolatie

Door je dak te isoleren, ontsnapt er minder snel warme lucht uit je woning. Daardoor hoef je minder te stoken op koude dagen.

Dakisolatie is een duurzame investering die je op termijn een besparing op levert. Omdat isoleren een investering vraagt, stimuleert de overheid het verduurzamen van woningen steeds meer. Het is dan ook niet vreemd dat er verschillende mogelijkheden zijn om op z’n minst een béétje onder de hoogste kosten uit te komen.

De minimale hoeveelheid subsidie voor dakisolatie bedraagt €15 per vierkante meter. Je moet daarvoor wel minimaal 70% van het dak laten isoleren.

Gevelisolatie

Als je geen spouwmuur hebt in het pand, dan is gevelisolatie misschien nog een goede optie. Door de binnen- of buitengevel te isoleren, scheid je de woning beter af van de buitenlucht waardoor de binnentemperatuur minder snel verandert.

Het isoleren van de gevel kan al gauw duur worden, afhankelijk van de grootte en staat van de gevel. Gelukkig kan je een deel van de kosten opvangen met de SVVE. Om je gevel te isoleren, kan je een vast bedrag van €19 per vierkante meter krijgen. Je moet dan wel minstens 10m2 per woning laten isoleren. Doe je meer dan één ding om het pand te verduurzamen? Dan verdubbelt het bedrag. Je moet de SVVE aanvragen voordat je de gevel laat isoleren.

HR++ glas

Door je glas te vervangen blijft je woning beter op de gewenste temperatuur. Het blijft koeler op warme dagen en warmer op koude dagen.

Isolatie met HR++ glas verdien je, afhankelijk van de woonsituatie, binnen een paar jaar terug. Je kan een deel van de kosten opvangen met de SVVE.

In 2023 krijg je met deze regeling tot 15% subsidie terug op de kosten. Voor HR++ glas geldt een subsidie van €23 per vierkante meter, met een minimum van 8 vierkante meter per woning. Als je meer dan één verduurzamingsmaatregel binnen een jaar treft, verdubbelt de subsidie.

Warmtepomp

Met een warmtepomp zet je de grootste stap naar gasloos wonen: je hoeft namelijk geen gas meer te gebruiken om de woningen te verwarmen.

Ook de aanschaf van een warmtepomp kan je deels opvangen met de SVVE. De Rijksoverheid heeft een lijst met soorten warmtepompen en criteria waaraan de warmtepomp moet voldoen om in aanmerking te komen voor de SVVE

De SVVE voor aanschaf van een warmtepomp is minstens €500 per toestel, maar loopt al gauw op tot een paar duizend euro. 

Andere opties

Weet je nog niet waar je moet beginnen met verduurzamen? Ook voor een energieadvies kan je subsidie aanvragen. Stel je ook meteen een duurzaam meerjarenonderhoudsplan op? Dan krijg je ook daar subsidie voor.

Ook heeft de RVO €510.000 subsidie voor advies rond oplaadpunten voor elektrische auto's. Per 30 juni 2023 is daar nog €288.123 van over. Dit budget is alleen voor 2023.

Ten slotte kan je ook SVVE-subsidie aanvragen voor aansluiting aan het warmtenet, als dat mogelijk is voor je pand. De SVVE is in dit geval alleen beschikbaar voor VvE's met alleen eigenaar-bewoners. Ben je lid van de VvE van een gemengd pand? Dan kan je gebruik maken van de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH).