De overheid wil dat we zuiniger en efficiënter omgaan met energie. Daarom betaal je in Nederland als je stroom of gas verbruikt overheidsheffingen via je energierekening. Die heffingen bestaan uit energiebelasting, ODE (Opslag Duurzame Energie) en vermindering energiebelasting. In 2022 treft de overheid extra maatregelen om de hoge energiekosten te compenseren. Wij vertellen je hier graag meer over. En leggen je uit wat er in 2022 voor jou verandert als zakelijke klant van Greenchoice.

Verlaging btw op energie

De overheid verlaagt per 1 juli tijdelijk de btw op energie van 21% naar 9%. Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op aardgas, elektriciteit, stadsverwarming, maar ook op onderdelen die te maken hebben met de levering van energie zoals netbeheerkosten, administratiekosten en teruglevering. De verlaagde btw geldt vooralsnog van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022.

Wat betekent dit voor mij?

Heb je een variabel contract? We hebben je in juni een e-mail of brief gestuurd waarin we je nieuwe variabele tarieven hebben gedeeld. De hoogte van deze tarieven hebben invloed op jouw energiekosten. Wij vinden het belangrijk om je een goed advies te geven over je maandelijkse termijnbedrag om zo te voorkomen dat je later moet bijbetalen op je jaarnota. Daarom hebben we op basis van je nieuwe tarieven, je gemiddelde jaarverbruik en de verlaagde btw van 9% op energie berekend of je huidige termijnbedrag nog past of niet. Uiteraard bepaal jezelf of je dit advies wil volgen. Volg hiervoor de instructies in de e-mail of brief, die je hebt ontvangen. Geen advies ontvangen? Jouw advies kun je bekijken in Mijn Greenchoice.

Heb je een vast contract? Half juli ontvang je een e-mail of brief van ons, waarin we je meer vertellen over de invloed van de verlaagde btw op energie op jouw energiekosten. Op basis van je huidige tarieven, je gemiddelde jaarverbruik en de verlaagde btw van 9% op energie is berekend of je huidige termijnbedrag nog past of niet. Uiteraard bepaal jezelf of je dit advies wil volgen. Volg hiervoor de instructies in de e-mail of brief, die je ontvangt. Geen advies ontvangen? Jouw advies kun je vanaf 1 augustus bekijken in Mijn Greenchoice.

Eerdere overheidsmaatregelen in 2022

Per 1 januari 2022 heeft de overheid de energiebelasting verlaagd om zo de impact van de stijgende tarieven op jouw energierekening te beperken.

  • Bedrijven betalen, net zoals huishoudens, 265 euro minder aan energiebelasting. De totale vermindering van de energiebelasting gaat hiermee van 560 euro naar 825 euro inclusief btw per aansluiting. Het maakt hiervoor niet uit hoeveel energie je verbruikt.
  • Daarnaast is het belastingtarief op stroom omlaag gegaan. Hoeveel voordeel je hiervan hebt, hangt af van je totale stroomverbruik. Het tarief voor de eerste schijf in de energiebelasting voor elektriciteit gaat voor heel 2022 omlaag met € 0,05 cent per kWh. Het tarief voor de tweede en derde schijf gaan met 0,859 cent en 0,201 cent omlaag (exclusief btw). Dit zorgt voor lagere lasten voor MKB-klanten met een hoger energiegebruik.
  • De overheid verhoogt daarnaast wel de energiebelasting voor aardgas met 2 cent per m3 gas. De overheid wil hiermee stimuleren dat er vaker gekozen wordt elektrische warmteopties, zoals warmtepompen. Of voor duurzame warmteopties, zoals aardwarmte.

Meer weten over de manier waarop jouw energiekosten zijn opgebouwd?

Lees het hier

Veelgestelde vragen

Op welke onderdelen van energie geldt de verlaagde btw van 9%?
Het lagere btw-tarief geldt voor alle onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie. Bijvoorbeeld ook administratie- en netbeheerkosten. Onderdelen die niet te maken hebben met de levering van energie, vallen niet onder het lagere btw-tarief. Bijvoorbeeld de kosten en opbrengst van WindVangers. Daarnaast gaat de btw ook niet omlaag voor de volgende onderdelen: de Greenchoice laadpas en de exploitatiekosten van de Winddelen.
Wordt de verlaagde btw van 9% op energie automatisch doorgevoerd?
Op welke manier de verlaging invloed heeft op jouw energierekening, hangt af van jouw situatie. Heb je een variabel contract? Dan hebben we je in juni een e-mail of brief gestuurd waarin we je nieuwe variabele tarieven hebben gedeeld. De hoogte van deze tarieven hebben invloed op jouw energiekosten. Wij vinden het belangrijk om je een goed advies te geven over je maandelijkse termijnbedrag om zo te voorkomen dat je later moet bijbetalen op je jaarnota. Daarom hebben we op basis van je nieuwe tarieven, je gemiddelde jaarverbruik en de verlaagde btw van 9% op energie berekend of je huidige termijnbedrag nog past of niet. Uiteraard bepaal jezelf of je dit advies wil volgen. Volg hiervoor de instructies in de e-mail of brief, die je hebt ontvangen. Heb je een vast contract? In dit geval heb je onlangs een e-mail of brief van ons ontvangen, waarin we je meer vertellen over de invloed van de verlaagde btw op energie op jouw energiekosten. Op basis van je huidige tarieven, je gemiddelde jaarverbruik en de verlaagde btw van 9% op energie is berekend of je huidige termijnbedrag nog past of niet. Uiteraard bepaal jezelf of je dit advies wil volgen. Volg hiervoor de instructies in de e-mail of brief, die je ontvangt. Geen advies over je termijnbedrag ontvangen? Geen zorgen. Jouw advies kun je bekijken in Mijn Greenchoice.
Voor wie geldt de verlaagde btw van 9% op energie?
De btw van 9% geldt voor iedereen die energie (aardgas, elektriciteit of stadsverwarming) verbruikt. Dus ook voor de zakelijke klanten van Greenchoice.
Wat zie ik op mijn jaarnota terug?
Je ziet de kosten gesplitst per btw-tarief. Van 1 januari 2022 tot 1 juli 2022 geldt het normale btw-tarief van 21% op energie. Op je jaarrekening over deze periode zie je dit btw-tarief terug. Over de periode van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 brengen we het lagere btw-tarief van 9% in rekening. Het maakt daarbij niet uit of je een slimme meter hebt of niet
Heb ik ook recht op overheidssteun?
Iedereen in Nederland die stroom of gas geleverd krijgt betaalt via de energierekening voor overheidsheffingen, en krijgt automatisch de compensatie vanuit de overheid.
Moet ik iets doen om gebruik te maken van de overheidssteun?
De compensatie vanuit de overheid is automatisch verwerkt in je energiekosten. Je hoeft hier niets voor te doen of aan te vragen. De energiebelasting is aangepast en is onderdeel van je tarief. Daarnaast gaat de vermindering van de energiebelasting omhoog. Iedereen die elektra en/of gas afneemt, wordt op deze manier gecompenseerd.
Vervalt mijn overheidssteun als ik mijn termijnbedrag of contract wijzig?
Nee. De compensatie wordt doorgevoerd in de overheidsheffingen van je energierekening, ongeacht welk termijnbedrag of contract je hebt. Dit gebeurt automatisch, je hoeft er dus niets voor te doen.
Logo Greenchoice Greenchoice
4,5 5
Greenchoice 4 6693 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg