Verbruik zakelijke energie

Alles over je verbruik bij Greenchoice Zakelijk

Als ondernemer heb je graag grip op alles wat te maken heeft met je bedrijf. Dat geldt ook voor je zakelijke energieverbruik. In het nieuwe verbruiksoverzicht van Mijn Greenchoice Zakelijk heb je altijd inzicht in je verbruik en kosten. Op deze pagina lees je er meer over. En vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

Stroom en gas apart

Voor een beter overzicht vind je jouw stroom- en gasverbruik in aparte tabbladen. Je kiest ook zelf hoe je jouw stroomverbruik wilt zien: netto of uitgesplitst in bruto verbruik en teruglevering.

Een staafdiagram van het stroomgebruik van vier aansluitingen in 2023

Apart of bij elkaar

Je kiest zelf hoe het verbruik van je aansluitingen getoond wordt: apart per aansluiting of het gezamenlijke verbruik bij elkaar opgeteld.

Een staafdiagram van het maandelijkse totale energieverbruik van vier aansluitingen in 2023

Tijd en datum

Je weet precies hoeveel energie jouw bedrijf op welk moment verbruikt. Hierbij kun je kiezen uit het verbruik per jaar, maand, dag, uur of kwartier.

Staafdiagram van het dagelijkse energieverbruik van vier energie-aansluitingen in maart 2023

Verbruiksgegevens downloaden

Het is mogelijk om per aansluiting je verbruiksgegevens te downloaden. Let er wel op dat je uitleesfrequentie (het aantal momenten dat wij je verbruik uitlezen) op uur of kwartier is ingesteld.

Screenshot van Mijn Greenchoice Zakelijk, waarin je de verbruiksgegevens van iedere aansluiting kan downloaden

Minder dan 5 aansluitingen?

Heb je minder dan 5 stroom- of gasaansluitingen? Dan zie je deze meteen terug in het overzicht. Zie je ze liever niet allemaal tegelijk? Of gewoon een voor een? Dit doe je door de gewenste aansluiting aan- of uit te klikken.

Een staafdiagram van het stroomgebruik en de stroomopwek van twee energie-aansluitingen

5 of meer aansluitingen?

Heb je 5 of meer stroom- of gasaansluitingen? Kies dan zelf de aansluitingen die je terug wilt zien in het overzicht. Per keer kun je maximaal 4 stroom- of gasaansluitingen kiezen.

Screenshot van het veld waarin je kan filteren op aansluiting in Mijn Greenchoice Zakelijk

Veelgestelde vragen

Wat is mijn verbruik?

Jouw verbruik is het aantal kilowattuur stroom en kubieke meter gas dat je in een bepaalde periode hebt afgenomen van het energienet. Het verbruik wordt gemeten op basis van twee meterstanden op verschillende data. Het verschil tussen die meterstanden is jouw verbruik in die periode. Een meterstand op zich zegt dus niets over jouw verbruik.

Heb je een grootverbruikaansluiting?
Dan zie je op de maandnota geen meterstanden, maar het verbruik over de betreffende periode. De meterstanden kan je opvragen bij de netbeheerder of het meetbedrijf.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe wordt mijn gasverbruik berekend?

Aardgas is een natuurproduct dat in werkelijkheid uit een mengsel van meerdere gassen bestaat. Daarom wordt er rekening gehouden met wisselende omstandigheden. Al deze omstandigheden bij elkaar noemen we op de jaarnota de ‘gascorrectiefactor’. Het gecorrigeerde verbruik dat wij met jou afrekenen kun je als volgt narekenen: (eindstand-beginstand) x gascorrectiefactor.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe is de gascorrectiefactor opgebouwd?

De gascorrectiefactor bestaat uit drie onderdelen.

Calorische correctiefactor

Elke kubieke meter gas die wordt afgeleverd is anders van samenstelling. Hierdoor geeft een kubieke meter gas meer of minder energie. Jouw netbeheerder meet op regionale punten waaruit dit mengsel van gassen bestaat. Ten opzichte van de Groningse standaard wordt jouw gas dan gecorrigeerd door middel van een calorische correctiefactor.

Temperatuurcorrectie

In Nederland gaan wij ervan uit dat de temperatuur van de meter gemiddeld 15 graden is. Dit is ook zo gemeten en afgesproken tussen netbeheerders en de ACM. Gas zet uit bij een hogere temperatuur en daarom wordt dit gecompenseerd. De Groningse standaard gaat namelijk uit van 7 graden. Bij sommige meters corrigeert de meter dit al zelf. Op de jaarnota staat dan factor 1 vermeld.

Telwerkfactor

Als de meter zich op meer dan 50 meter boven de zeespiegel bevindt (op de begane grond) kan er ook sprake zijn van een telwerkfactor. Hoe hoger de meter staat, hoe lager de luchtdruk. Dan zet aardgas relatief meer uit waardoor er meer gemeten wordt. Om dit te compenseren wordt een factor toegepast. Wat deze factor is wordt bepaald door de netbeheerder. Is dit niet van toepassing dan vind je een factor 1 op jouw jaarnota.

Let op: de temperatuurcorrectie en telwerkfactor worden in verband met een wetswijziging pas met ingang van 2015 toegepast. Loopt jouw factuur over eerdere jaren? Dan vind je een gewogen gemiddelde factor.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer en hoe geef ik mijn meterstanden door?

Als we de meterstanden van je nodig hebben voor de jaarnota of als begin- of eindstanden, dan sturen we je per e-mail of post een verzoek voor het indienen van jouw meterstanden.

De meterstanden kan je doorgeven via Mijn Greenchoice Zakelijk of neem contact op met de klantenservice.

Heb je een slimme meter? Dan worden de meterstanden automatisch uitgelezen.

Heb je een grootverbruikaansluiting? Dan hoef je geen meterstanden door te geven. Wij krijgen de verbruiken door van jouw meetbedrijf via de netbeheerder.


Heeft dit antwoord geholpen?

Ik wil iets weten

Op zoek naar meer informatie? Kies het onderwerp waar je meer over wilt weten.