Vrouw met een fiets op haar schouder en smartphone

Opzegvergoeding voor mkb-ers

Wil je overstappen naar een andere zakelijke energieleverancier vóór het einde van de looptijd van je energiecontract? Dan is er sprake van een contractbreuk en kan Greenchoice een redelijke opzegvergoeding in rekening brengen. In Mijn Greenchoice Zakelijk kun je zien tot wanneer je vaste contract loopt.

Nieuwe regels opzegvergoeding voor mkb

Sluit je op óf na 1 juni 2023 een contract af met een vaste looptijd? Dan heeft Greenchoice het recht om een redelijke opzegvergoeding in rekening te brengen als je het contract voor de einddatum opzegt. De Autoriteit Consument & Markt, toezichthouder op de energieleveranciers, heeft nieuwe regels voor een redelijke opzegvergoeding gemaakt. Deze regels gelden voor alle energieleveranciers in Nederland.

*Deze video is een vereenvoudigde uitleg en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Wil je precies weten hoe het zit? Bekijk dan de voorwaarden redelijke opzegvergoeding.

Wanneer brengen wij een redelijke opzegvergoeding in rekening?

Heb je een vast zakelijk contract afgesloten en wil je dat voortijdig opzeggen? Dan heeft Greenchoice het recht om een redelijke opzegvergoeding in rekening brengen als:

 • Je een contract hebt met een vaste looptijd.
 • Je een contract hebt met een vast tarief of met meerdere vaste tariefperiodes dan wel met een vaste klikprijs of met meerdere vaste klikprijzen.
 • Je als kleinverbruiker in het zakelijke segment valt. Je bent een kleinverbruiker als je:
  • een gasaansluiting hebt met een capaciteit van maximaal 40m3(n) per uur;
  • een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3x80 Ampère hebt.

Bijzondere omstandigheden**

Wij kunnen het bedrag van de redelijke opzegvergoeding per energieproduct (stroom en/of gas) verlagen of op nihil vaststellen. Dit doen wij in het geval van bijzondere omstandigheden waardoor het in rekening brengen van het bedrag van de redelijke opzegvergoeding onevenredig is. Dit geldt alleen bij de volgende bijzondere omstandigheden: :

 • Het is niet mogelijk om je contract naar je nieuwe leveradres in Nederland mee te nemen. Dit is in ieder geval wanneer voor het betreffende energieproduct er geen stroom- en/of gasaansluiting op het nieuwe leveradres aanwezig is.
 • Bij overlijden (van de contractant).
 • Wanneer voor het betreffende energieproduct de stroom- en of gasaansluiting van je huidige leveradres wordt verwijderd.
 • Foutieve leveranciersswitch buiten jouw schuld.
 • Wanneer wij je uitsluitend op ons initiatief een persoonlijk aanbod hebben gedaan voor een nieuw vast contract en je dit aanbod binnen de door ons gestelde aanvaardingstermijn accepteert én dit nieuwe contract er voor zorgt dat je huidige vaste contract voortijdig eindigt. Dit betekent dat een nieuw vast contract afsluiten via onze reguliere verkoopkanalen geen reden is om de redelijke opzegvergoeding te laten vallen, tenzij anders door ons is aangegeven.

Om dit te kunnen beoordelen, kunnen we om bewijsstukken vragen.

**Aan de bijzondere omstandigheden kunnen geen rechten worden ontleend. Dit is bedoeld als eerste kennismaking met de opzegvergoeding.

Berekening opzegvergoeding

Voor vaste zakelijke contracten die vanaf 1 juni 2023 zijn afgesloten, hangt de hoogte van de opzegvergoeding af van de volgende gegevens: 

Wij maken een berekening van de resterende hoeveelheid stroom en/of gas tot de einddatum van je zakelijke contract. Per kWh stroom en/of m3 gas betaal je een bepaald bedrag. Dit bedrag is het verschil tussen je contracttarieven en de tarieven van het te vergelijken Greenchoice product. Dat is een contract wat Greenchoice op dat moment aanbiedt. Het te vergelijken Greenchoice product staat vermeld in de contractvoorwaarden. Die vind je in je contractbevestiging.

Ik wil iets weten

Op zoek naar meer informatie? Kies het onderwerp waar je meer over wilt weten.

Veelgestelde vragen

Waarom zijn de regels voor de opzegvergoeding veranderd per 1 juni 2023?

Door schommelingen op de energiemarkt kunnen energieleveranciers inkoopverlies lijden als klanten een vast contract vroegtijdig opzeggen. Vanaf 1 juni 2023 gelden er nieuwe regels, waardoor de opzegvergoeding gelijk is aan het inkoopverlies. Er kunnen dan weer meer vaste contracten aangeboden worden. Op onze pagina over de opzegvergoeding vind je meer informatie.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat gebeurt er als de tarieven van het te vergelijken Greenchoice product hoger zijn dan mijn tarieven?

Je hoeft alleen een opzegvergoeding te betalen als Greenchoice inkoopverlies lijdt. Dat gebeurt niet als de tarieven van het te vergelijken Greenchoice product hoger liggen dan jouw tarieven. In dat geval betaal je dus geen opzegvergoeding. Maar overstappen is waarschijnlijk ook niet voordelig bij hogere energieprijzen. Let op; als je meer stroom teruglevert dan zelf afneemt, betaal je juist een opzegvergoeding als de netto terugleververgoeding van het te vergelijken Greenchoice product hoger is.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom moet ik btw betalen over de opzegvergoeding?

Bij de berekening van de opzegvergoeding vermelden we het bedrag inclusief en exclusief btw. De Belastingdienst heeft bepaald dat energieleveranciers btw over de opzegvergoeding moeten rekenen. Greenchoice draagt de btw af aan de Belastingdienst.


Heeft dit antwoord geholpen?
Vergoeden jullie de opzegvergoeding van mijn huidige leverancier als ik klant word?

Greenchoice vergoedt geen opzegvergoedingen van andere leveranciers. Bekijk dus goed wat een overstap voor jou betekent.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan Greenchoice starten met leveren nadat mijn contract is afgelopen, zodat ik geen boete krijg?

Bij jouw aanmelding bij Greenchoice kun je zelf een ingangsdatum kiezen zodat je geen contractbreuk pleegt bij je huidige leverancier. Heb je na jouw aanmelding bij Greenchoice bericht gekregen van je huidige leverancier dat je een opzegvergoeding moet betalen? Neem dan contact op met onze adviseurs via onze contactopties.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe werkt de opzegvergoeding als ik netto stroom teruglever?

Als je meer stroom teruglevert dan je afneemt, ontvang je een netto terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding is vastgelegd in je contract. Wil je het contract vroegtijdig opzeggen? Dan betaal je een opzegvergoeding als de netto terugleververgoeding van het te vergelijken Greenchoice product hoger is. Je kunt een indicatie van de opzegvergoeding aanvragen via Mijn Greenchoice Zakelijk.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waar is de resterende hoeveelheid energie op gebaseerd?

We berekenen de hoeveelheid energie die je nog zou afnemen tot het einde van je contract met het standaard jaarverbruik dat we van jouw netbeheerder ontvangen. We houden rekening met jouw verbruiksprofiel omdat je niet elke maand dezelfde hoeveelheid energie gebruikt. In de winter gebruik je bijvoorbeeld meer gas dan in de zomer. Lees meer over de resterende hoeveelheid.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe wordt het tariefverschil berekend?

We vergelijken jouw contracttarieven met de tarieven van het te vergelijken Greenchoice product. Dat is een vergelijkbaar contract wat Greenchoice op dat moment aanbiedt. Zijn jouw contracttarieven hoger dan van het te vergelijken Greenchoice product? Dan is er sprake van inkoopverlies en betaal je het tariefverschil voor elke kWh stroom en/of m3 gas van de resterende hoeveelheid. Lees meer over het tariefverschil.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is een te vergelijken Greenchoice product?

De opzegvergoeding wordt berekend met het verschil tussen je contracttarieven en de tarieven van het te vergelijken Greenchoice product. Dat is een vergelijkbaar contract wat Greenchoice op dat moment aanbiedt. Het te vergelijken Greenchoice product staat vermeld in de contractvoorwaarden.


Heeft dit antwoord geholpen?