Termijnbedrag is voorschotbedrag
Het termijnbedrag is gebaseerd op het verwachte jaarverbruik op jouw adres.
Dit verwachte verbruik heb je opgegeven tijdens je aanmelding bij Greenchoice. Heb je dit niet opgegeven? Dan kijken wij naar het verwachte jaarverbruik dat we binnenkrijgen vanuit de netbeheerder. Op je jaarnota verrekenen we je betaalde termijnbedragen met jouw werkelijke verbruik. Bij het maken van de jaarnota maken we opnieuw een berekening van je termijnbedrag voor het komende jaar. Dit doen we op basis van de hoeveelheid energie je tijdens het lopende jaar echt hebt verbruikt.
Onderdelen termijnbedrag
Het termijnbedrag bestaat uit verschillende onderdelen.
De vier soorten kosten van het termijnbedrag zijn:
1. Leveringskosten
De leveringskosten bestaan uit vaste- en variabele kosten:
• De vaste leveringskosten zijn kosten die wij als energieleverancier maken om energie aan jou te kunnen leveren. Bijvoorbeeld administratiekosten. Dit bedrag kan per energieleverancier verschillen en hangt niet af van jouw verbruik.
• De variabele leveringskosten zijn de kosten die je volgens je contract betaalt per kWh elektriciteit en m3 gas. Deze kosten worden vermenigvuldigd met het verwachte verbruik.
2. Overheidsheffingen
De overheid heft energiebelasting op elektriciteit en gas zodat we met z’n allen zuiniger omgaan met energie. Greenchoice heeft geen invloed op de hoogte van de energiebelasting. Net als alle andere energieleveranciers berekenen wij de tarieven van de overheid aan je door. Naast energiebelasting betaal je ook een ‘Opslag Duurzame Energie’. Deze opslag is bedoeld om subsidies voor het duurzaam opwekken van energie te betalen. Elke energieleverancier berekent de ODE in de energietarieven door.
3. Netbeheerkosten Netbeheerkosten zijn de kosten voor jouw aansluiting op het elektriciteits- en gasnetwerk en het transport van de energie die je afneemt. Deze kosten betaal je aan ons waarna wij ze doorbetalen aan jouw netbeheerder. Je vindt de precieze opbouw van deze kosten op de site van je netbeheerder.
4. Btw
Je betaalt 21% btw over alle overheidsheffingen, leverings- en netbeheerskosten. Ondernemers met een bedrijfspand kunnen deze btw aftrekken van de belasting. Heb je als ondernemer of freelancer een kantoor aan huis? Dan is de btw op zakelijke energie onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar.