Investeringsaftrek Duurzame Energie

Investeringsaftrek Duurzame Energie (ISDE)

Wil je als ondernemer investeren in energiebesparende maatregelen voor je bedrijf? Dan heb je mogelijk recht hebt op de ISDE. Je krijgt dan subsidie om te investeren aan een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, zonnepanelen of een kleine windturbine. Er gelden wel voorwaarden. Deze verschillen per apparaat (energiebesparende maatregel). Check daarom goed welke voorwaarden voor jouw situatie gelden.

Voorwaarden ISDE

De belangrijkste algemene voorwaarden voor ISDE zijn:

  • Vraag eerst de subsidie aan voordat je het apparaat koopt.
  • De subsidie geldt voor rechtspersonen, maatschap, stichting, vof en cv met een geldig KVK-nummer.
  • Je laat het apparaat in Nederland installeren. En neemt het binnen 24 maanden nadat je hebt gehoord dat je recht hebt op subsidie in gebruik.
  • Je blijft minstens 1 jaar eigenaar van het apparaat. Ook laat je dit minstens 1 jaar geïnstalleerd in of aan het pand. Deze voorwaarde geldt vanaf de datum dat je recht hebt op subsidie.
  • Je hebt geen recht op subsidie als je al eerder subsidie hebt gekregen voor dezelfde energiebesparende maatregel. Of als je hiervoor belastingvoordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

ISDE-subsidie aanvragen

De ISDE loopt door tot 2030. En elk jaar komt er nieuw budget beschikbaar. Maar let op: de subsidie voor zonnepanelen en kleine windturbines loopt tot en met 31 december 2023. Wil je in 2024 ISDE-subsidie aanvragen? Bereid je dan alvast voor. Op de website van de RVO vind je een handig stappenplan waarin je leest wat je nodig hebt voor je aanvraag.