FAQ Zakelijk variabel contract

Alles wat u wilt weten over uw variabele contract

Binnenkort wijzigen de variabele tarieven weer. Dit kan gevolgen hebben voor uw contract. Hieronder vindt u alle nodige informatie over uw zakelijke variabele contract.

Inhoudsopgave

Hoe is het variabel tarief opgebouwd?

Het variabel tarief per kilowattuur stroom of kubieke meter gas bestaat uit drie onderdelen;

  • Het leveringstarief: het leveringstarief per eenheid energie wordt door Greenchoice bepaald.
  • De overheidsheffingen: Er zijn twee overheidsheffingen: 1) Energiebelasting en 2) Opslag Duurzame Energie (ODE). Met deze overheidsheffingen worden investeringen gedaan in de Nederlandse energiehuishouding en in duurzame projecten. De overheid stelt de overheidsheffingen elk jaar opnieuw vast. Op de overheidsheffingen heeft Greenchoice geen invloed. Deze kosten betaalt u via uw energienota en wij dragen deze af aan de Belastingdienst.
  • Btw: de belasting die u betaalt over uw omzet.

Wat is energiebelasting?

De overheid heft energiebelasting over het verbruik. Met deze energiebelasting worden investeringen gedaan in de Nederlandse energievoorziening en in duurzame projecten. De overheid stelt de energiebelasting elk jaar opnieuw vast, ongeacht of u een vast of variabel contract met een leverancier heeft afgesloten. Greenchoice heeft geen invloed op de hoogte van de energiebelasting. Wij berekenen de tarieven van de overheid aan u door, net als alle andere energieleveranciers. Meer informatie over energiebelasting vindt u hier.

Wat is opslag duurzame energie (ODE)?

De heffing voor Opslag Duurzame Energie (ODE) is een overheidsheffing die is verwerkt in de tarieven per kilowattuur stroom en kubieke meter gas. Iedere energieleverancier berekent de ODE in de energietarieven door. De overheid stelt elk kalenderjaar de ODE opnieuw vast.

Het doel van ODE is om subsidies voor het duurzaam opwekken van energie te financieren. Dit soort subsidies wordt betaald vanuit de opbrengsten van de ODE-heffing. Het heffen van ODE draagt dus bij aan de verduurzaming van de energiehuishouding in Nederland. Meer informatie over ODE vind je hier.

Per 2023 is de ODE opgenomen in de energiebelasting en is de kostenpost vervallen.

Wat is vermindering energiebelasting?

Een deel van het energieverbruik is een basisbehoefte. Daarom krijgt u ieder jaar een vast bedrag terug van de overheid. Deze zogeheten vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting) geldt voor alle stroomaansluitingen met een verblijfsfunctie. De korting is een vast bedrag over 365 dagen per stroomaansluiting en verrekenen wij automatisch via de energienota. Meer informatie over vermindering energiebelasting vind je hier.

Ik heb een contract met een variabel tarief. Waarom wijzigt mijn tarief elk half jaar?

Uw tarief wijzigt elk half jaar omdat u heeft gekozen voor een variabel contract. Met de keus voor een variabel contract gaat u mee met de marktontwikkelingen. Het variabele tarief wijzigt elk half jaar op 1 januari en 1 juli. Wilt u overstappen naar een vast contract? Neem dan contact met ons op.

Waar kan ik mijn oude en nieuwe variabele tarieven terugvinden?

Uw huidige tarief vindt u altijd in Mijn Greenchoice, Mijn Greenchoice Zakelijk of Mijn Dossier Zakelijk (voor grootzakelijke klanten). Op de dag dat het variabel tarief wijzigt (1 juli of 1 januari) wordt het oude tarief vervangen door het nieuwe tarief. Meer informatie over hoe u kunt inloggen op Mijn Greenchoice vindt u hier.

Hoe kan ik mijn oude en nieuwe tarief vergelijken?

In de e-mail of brief die u van ons hebt ontvangen over uw nieuwe tarieven, vindt u een tarievenoverzicht. In dit document staan de nieuwe tarieven. In Mijn Greenchoice, Mijn Greenchoice Zakelijk of Mijn Dossier Zakelijk (voor grootzakelijke klanten) vindt u tot de dag dat de tarieven wijzigen (1 juli of 1 januari) de oude tarieven. U kunt de oude en nieuwe tarieven dus vergelijken door in te loggen op Mijn Greenchoice of Mijn Dossier Zakelijk (voor grootzakelijke klanten) om de huidige tarieven in te zien (voordat de wijziging is ingegaan) en het ontvangen tarievenoverzicht te raadplegen voor de nieuwe tarieven. Let er hierbij wel op dat op 1 januari ook de overheidsheffingen wijzigen. Om een goede vergelijking te maken tussen het oude en nieuwe variabel tarief kijkt u alleen naar het leveringstarief. Meer informatie over hoe u kunt inloggen op Mijn Greenchoice vindt u hier.

Wanneer is een variabel contract het meest geschikt?

In sommige situaties biedt het kiezen voor een variabel contract meer uitkomst dan een vast contract. Dit zijn bijvoorbeeld situaties waarin meer onzekerheid heerst over de periode waarop u energie nodig heeft voor een pand of locatie. Denk bijvoorbeeld aan leegstand van panden en de tijdelijke energievoorziening. Of als er sprake is van een (mogelijke) verhuizing naar een pand met een lopend energiecontract of bij het opheffen van een locatie.

Vragen? Wij helpen je graag.

Telefoon

010 850 06 61

Op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

E-mail Zakelijk

E-mail Grootzakelijk