Energiecoöperaties en gemeenten
Gemeenten hebben de ambitie én de verplichting om ingrijpend te verduurzamen. Woningen moeten van het gas af en er moet lokaal duurzame energie opgewekt worden.
We helpen de gemeenten bij de verschillende omgevingsfactoren om zo hun ambities waar te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan draagvlak bij omwonenden, schaarste op het landelijke stroomnet en aan inpassing van een grote opwekinstallatie in de omgeving.
Voordeel voor omgeving
Wij vinden het van groot belang om lokale verduurzaming te stimuleren met draagvlak van en voordeel voor de omgeving. Bij gemeentelijke aanbestedingen voor de levering van energie betrekken we daarom zoveel mogelijk onze lokale partners bij verduurzamingsvraagstukken.
Vaak zoeken we samen met de energiecoöperaties in de regio naar passende oplossingen. Zo kunnen lokaal eigendom, goede inpassing in de omgeving en betrokkenheid van omwonenden bij zon- en/of windprojecten succesvol neergezet worden mede dankzij energiecoöperaties.
Behoeften
Deze aanpak, waarin we energiecoöperaties actief meenamen, leidde ook bij de recente aanbesteding van gemeenten in Noordoost-Brabant tot gunning aan Greenchoice.
Ook in dit plan nemen energiecoöperaties een belangrijke positie in doordat zij goed voor ogen hebben hoe de omgeving te betrekken en waar de eventuele behoeften en bezwaren van bewoners liggen. Ook kunnen zij helpen lokale opwekking van en voor de directe omgeving op te tuigen.