Twee mensen leunen over een rij zonnepanelen en kijken samen naar rechts. Met zonnepanelen maak je een stap naar de toekomst.

Energiecooperaties

  • Altijd een coöperatie bij jou in de buurt
  • Profiteer van de opbrengsten
  • Wek je stroom lokaal op

Zelf energie opwekken kan ook samen

Wij geloven dat lokale energiecoöperaties dé manier zijn om Nederland écht te laten overgaan op 100% groene stroom. Want hoe meer je samen met je buurtgenoten opwekt, hoe minder grijze stroom er nodig is op het net. Zien hoe dat in de praktijk werkt? Bekijk de video!

Partner van jouw energiecoöperatie

Samen met ruim 120 energiecoöperaties door heel Nederland zorgen we voor echt lokaal opgewekte groene stroom op het stroomnet. We helpen onze energiecoöperaties met het ontwikkelen van lokale steun, het werven van leden en met de administratie. Ook bieden we de coöperatie een aantrekkelijk inkooptarief voor de stroom die ze opwekken.

Wil je met je lokale project samenwerken met Greenchoice? Vul dan dit formulier in.

Groep mensen op een rij voor een windpark

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale bewoners, die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met duurzame, lokale stroom. Dat kan zijn door gezamenlijk te investeren in de opwekking van wind- of zonnestroom. Wanneer je bijvoorbeeld geen eigen dak hebt of er geen zonnepanelen op je dak passen, bieden we de mogelijkheid lid te worden van een energiecoöperatie. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor andere investeringen in de lokale gemeenschap. Zo help je actief mee om jouw omgeving te verduurzamen en de energietransitie.

Sluit je aan bij een energiecoöperatie

Je dak is te klein, je woont in een flat, je vindt zonnepanelen niet mooi… En een eigen windmolen? Dat kan toch helemaal niet? Dankzij lokale energiecoöperaties kan ook jij zelf groene stroom opwekken. Benieuwd welke energiecoöperaties er bij jou in de buurt zijn? 

Energiecoöperaties en gemeenten

Gemeenten hebben de ambitie én de verplichting om ingrijpend te verduurzamen. Woningen moeten van het gas af en er moet lokaal duurzame energie opgewekt worden.

We helpen de gemeenten bij de verschillende omgevingsfactoren om zo hun ambities waar te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan draagvlak bij omwonenden, schaarste op het landelijke stroomnet en aan inpassing van een grote opwekinstallatie in de omgeving.

Voordeel voor omgeving

Wij vinden het van groot belang om lokale verduurzaming te stimuleren met draagvlak van en voordeel voor de omgeving. Bij gemeentelijke aanbestedingen voor de levering van energie betrekken we daarom zoveel mogelijk onze lokale partners bij verduurzamingsvraagstukken.

Vaak zoeken we samen met de energiecoöperaties in de regio naar passende oplossingen. Zo kunnen lokaal eigendom, goede inpassing in de omgeving en betrokkenheid van omwonenden bij zon- en/of windprojecten succesvol neergezet worden mede dankzij energiecoöperaties.

Behoeften

Deze aanpak, waarin we energiecoöperaties actief meenamen, leidde ook bij de recente aanbesteding van gemeenten in Noordoost-Brabant tot gunning aan Greenchoice.

Ook in dit plan nemen energiecoöperaties een belangrijke positie in doordat zij goed voor ogen hebben hoe de omgeving te betrekken en waar de eventuele behoeften en bezwaren van bewoners liggen. Ook kunnen zij helpen lokale opwekking van en voor de directe omgeving op te tuigen.

Toekomstige kansen

De samenwerking met gemeenten biedt voor energiecoöperaties ook andere kansen. Bijvoorbeeld door het contact met inwoners op zich te nemen bij verduurzamingsvraagstukken aan de woning of bij de VvE. Greenchoice ziet daarbij ook mogelijkheden om samen met coöperaties andere, energiegerelateerde diensten te gaan bieden. Denk hierbij aan elektrisch vervoer en opslag van energie.

Energieproducent worden bij Greenchoice

Heb je geen coöperatie opgericht, maar ben je producent met een grootverbruikaansluiting? Ook dan ben je bij Greenchoice aan het juiste adres. Wij nemen graag de stroom af van jouw windmolen of zonnepanelen-installatie. 

Veelgestelde vragen

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale bewoners die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met groene stroom. Duurzaam dichtbij dus! Coöperaties kunnen door middel van projecten zelf investeren in de opwekking van zon- of windenergie. Bekijk op deze pagina of er een energiecoöperatie in jouw buurt is en hoe je je kan aanmelden.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom kies je voor een energiecoöperatie?

Een energiecooperatie maakt het voor iedereen mogelijk om te investeren en profiteren van groene stroom. Je helpt hier actief mee om te verduurzamen en krijgt korting op je energierekening, ook al heb je geen eigen dak. Dit draagt natuurlijk ook bij aan de energietransitie.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe werkt een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale bewoners die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met groene stroom. Duurzaam dichtbij dus! Coöperaties kunnen door middel van projecten zelf investeren in de opwekking van zon- of windenergie.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoe richt je een energiecoöperatie op?

Bij een energiecoöperatie moet er een oprichter zijn en drie leden die het bestuur vormen. Daarnaast zijn er ook meerdere leden nodig, dit zijn vaak mensen uit de regio. De website van HIER Opgewekt helpt je een eind op weg!


Heeft dit antwoord geholpen?