Cookies voor goede energie! Wij maken gebruik van cookies (functionele, analytische en marketing cookies) en vergelijkbare technieken zodat onze website goed werkt en wij jou een optimale ervaring kunnen geven. Hiervoor vragen wij je toestemming. Verder delen we graag informatie over hoe wij met jouw privacy omgaan. Instellingen aanpassen

Ik accepteer cookies

Hier huist Greenchoice The Square in Rotterdam

In 2017 verhuisde Greenchoice naar The Square in Rotterdam. Verduurzaming was vanzelfsprekend. Uitdaging: het monumentale pand zo energiezuinig mogelijk maken. We wilden het gebouw binnen de mogelijkheden van een monument renoveren. “Wij helpen klanten met besparen en het zelf opwekken van energie en vinden dat we dan zelf het goede voorbeeld moeten geven”, zegt onze directeur Evert den Boer. Energieprestatieadviseur Rob van der Lans vertelt ons graag over de renovatie.

Op weg naar een label A monument

Energieprestatieadviseur Rob van der Lans berekende het hoogst mogelijk label voor dit bijna 70 jaar oude pand met 4.300 m2 vloeroppervlak. “Daar rolde label B uit, met label A als lonkend perspectief bij het plaatsen van zonnepanelen. Greenchoice ging voor label A en kreeg toestemming van de gemeente, mits we de 160 panelen in een regelmatig patroon zouden leggen. Daarom hebben we gekozen voor een symmetrisch patroon in oost-westopstelling, waarbij het gemiddeld rendement toch hoog ligt.”

Energieverlies tot een minimum beperkt

The Square is aangesloten op de Rotterdamse stadsverwarming die gebruikmaakt van industriële restwarmte. Uitgangspunt bij de verduurzaming was het zo goed mogelijk isoleren van de thermische schil om energieverlies tot een minimum te beperken. Zowel de kozijnen met HR-beglazing als de dakisolatie bleken reeds te voldoen dankzij een eerdere verbouwing. Er was nog een meevaller. “Op de tekening uit het Stadsarchief stond dat het pand steens muren had, maar er was toch een spouw van 11 tot 20 centimeter breed, zeker niet standaard kort na de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Van der Lans.

 Greenchoice ging voor label A en kreeg toestemming van de gemeente, mits we de 160 panelen in een regelmatig patroon zouden leggen. Rob van der Lands, energieprestatieadviseur 
Dankzij het originele rasterwerk van naar binnen gemetselde stenen (de donkere strepen op de gevel) ontstonden vakken, die werden volgespoten met gesiliconiseerde glaswolvlokken. Voor de vloerisolatie adviseerde Van der Lans geen pur te gebruiken. “Daarmee bedek je de betonfundering en is er geen controle meer mogelijk. Met 35 centimeter PS-parels aan bodemisolatie houd je de kruipruimte droog. Zo bescherm je de betonnen fundering tegen corrosie en verhoog je tegelijkertijd het comfort in het gebouw.”

 

Ledverlichting en verbeterde luchtbehandelingsinstallatie

Installatietechnische ingrepen hielpen het pand verder te verduurzamen. “De halogeen en tl-lampen zijn vervangen door ledverlichting, waardoor het gebouw aanzienlijk minder opwarmt en je dus minder hoeft te acclimatiseren. Dat scheelt veel koelenergie”, zegt Van der Lans. Verder werden de frequentieregelaars van de luchtbehandelingsinstallatie vervangen en zorgen op het gebouwbeheersysteem aangesloten daglicht- en aanwezigheidsensoren voor een lager energieverbruik. De verbeterde luchtbehandelingsinstallatie helpt condensvorming op koudebruggen te voorkomen. Van der Lans: “Dit probleem zou zich kunnen voordoen vanwege de goed geïsoleerde spouw in combinatie met de vele betonbogen naar buiten toe. De nieuwe koelmachine is bovendien een stuk energiezuiniger en maakt bovendien gebruik van een milieuvriendelijk koudemiddel.”

Wij helpen klanten met besparen en het zelf opwekken van energie en vinden dat we dan zelf het goede voorbeeld moeten geven. Evert den Boer, Greenchoice

 

Zonnepanelen zorgen voor 50% energie

Als kers op de taart werden er zonnepanelen geplaatst, die circa 37.500 kWh opbrengen. Al met al realiseren we dankzij deze aanpak een ruim 50% lager energieverbruik. “De totale investering van zo’n € 400.000 kan binnen een jaar of 10 terugverdiend zijn”, vertelt Van der Lans.

Bij de verbouwing en inrichting stond de bijzondere architectuur van het pand centraal. “In combinatie met onze duurzame identiteit heeft dit geresulteerd in een mooie mix van beton, hout, natuurlijke tinten en veel planten”, zegt Den Boer. “Sinds de ingebruikname in april hoor ik veel positieve geluiden van collega’s. Ook bezoekers zijn elke keer weer onder de indruk van ons mooie, functionele en duurzame onderkomen.”

 

Ben je MKB/ZZP-er?

Groene producten voor ondernemers met een verbruik onder 100.000 kWh en 25.000 m3

Naar MKB/ZZP

Ben je Grootzakelijk?

Oplossingen op maat voor bedrijven met een verbruik vanaf 100.000 kWh en 25.000 m3

Naar Grootzakelijk

Greenchoice maakt gebruik van cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Kies hieronder van welke cookies u gebruik wilt maken.

Logo Greenchoice Greenchoice
3,5 5
Greenchoice 4,2 1049 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg