Subsidie Coöperatieve Energie van start

01 april 2021

Goed nieuws voor energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Vandaag start de Subsidie Coöperatieve Energie (SCE), een subsidieregeling waarmee bewonersinitiatieven lokaal duurzame energie kunnen opwekken. En dat is belangrijk, want deze nieuwe regeling stelt burgers in staat om deel te nemen aan de transitie naar een duurzame energievoorziening, óók als ze bijvoorbeeld zelf geen eigen, voor zonnepanelen geschikt dak hebben.

De SCE komt niet zomaar uit de lucht vallen. De subsidie komt voort uit de eerdere ‘Regeling Verlaagd Tarief’, beter bekend als de postcoderoos. Deze regeling ging in 2014 van start en had behoorlijk wat opstartproblemen. Door de enorme motivatie bij burgerinitiatieven werd de regeling uiteindelijk toch een succes. Het zorgde ervoor dat in de afgelopen jaren ruim 500 lokale energieprojecten succesvol van start gingen. Greenchoice realiseerde hiervan ruim 300 projecten samen met 130 lokale energiecoöperaties en VvE’s. In veruit de meeste projecten ging het om zonnepanelen op daken, maar ook de Buurtmolen werd een feit.

Als één van de eerste energiebedrijven ondersteunde Greenchoice partnercoöperaties bij het gebruikmaken van de regeling. Hierdoor zagen we van dichtbij waar coöperaties tegenaan liepen, maar ook hoeveel meer dan alleen duurzame stroom de lokale energieprojecten opleveren. De deelnemers dragen hun steentje bij aan een fossielvrije energievoorziening en krijgen jaarlijks hun energiebelasting terug, de projecten leveren verbondenheid in de buurt op en trotse buren die samen iets realiseren én ongebruikt dakoppervlak wordt goed benut. Want vaak horen we dat zonnepanelen alleen op daken mogen, maar wie zet zich dan in om dat in de praktijk te realiseren? Juist, de vele energiecoöperaties die ons land rijk is.

Wij vonden dat het de burgerinitiatieven in ons land weleens een stuk makkelijker gemaakt mocht worden. Daarom maakte Greenchoice zich in de afgelopen twee jaar, samen met de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en Energie Samen hard voor een betere regeling voor coöperaties en VvE’s. Na goed overleg met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is die regeling er nu.

Jeroen Vanson, manager Lokale Energieprojecten bij Greenchoice is blij met dit resultaat:

“De nieuwe regeling doet recht aan de inspanningen van burgers om hun eigen omgeving te verduurzamen. De vergoeding dekt de daadwerkelijke kosten die bij dit soort projecten komen kijken doordat we samen met PBL hebben gekeken naar de kostenstructuur van reeds gerealiseerde projecten. Daarnaast is de nieuwe regeling administratief veel eenvoudiger uit te voeren én kunnen deelnemers hun participatie meenemen naar een adres buiten de postcoderoos indien zij verhuizen. Geen onnodige belemmeringen meer voor burgers die hun nek uitsteken, wat erg belangrijk is voor het draagvlak in de energietransitie.”

Per 1 april kunnen coöperaties en VvE’s de Subsidie Coöperatieve Energie aanvragen voor hun projecten. Greenchoice staat weer klaar om ze hierbij te ondersteunen en ook van deze nieuwe regeling een succes te maken!

Meer weten? Neem contact op via cooperatie@greenchoice.nl

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Tennet en Gasunie willen groene energie opslaan: dé manier om energie te verspillen

15 september 2017

Brei-event voor mode- en kunstliefhebbers

12 januari 2016

Greenchoice powert grootste publieke zonnepark

17 april 2015
Logo Greenchoice Greenchoice
4 5
Greenchoice 4 6628 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg