Rotterdam zet in op groene stroom van eigen bodem

14 oktober 2019

De wethouders Bonte (Duurzaamheid) en Van Gils (Financiën, Organisatie, Haven & Grote Projecten) hebben namens de gemeente Rotterdam een nieuwe overeenkomst getekend met Greenchoice en Eneco voor de levering van duurzame elektriciteit. Uniek aan deze overeenkomst is dat vanaf 1 januari 2020 alle stroom waar de gemeente voor betaalt, zoals gebouwen, openbare verlichting, rioolgemalen, afkomstig is uit zon- en windenergie en een groot deel zal worden opgewekt op Rotterdams grondgebied. Het gaat om een contract van tien jaar.

Volgens wethouder Arno Bonte geeft het nieuwe energiecontract een impuls aan de energietransitie in Rotterdam.“Rotterdam wil koploper schone energie worden. We stappen met dit contract niet alleen over op 100% groene stroom, maar zorgen ook voor extra windmolens en zonneparken in Rotterdam. Dat brengt ons streven om onafhankelijkheid te worden van fossiele brandstoffen weer een stapje dichterbij.” 

De helft van het totale volume aan elektriciteit wordt opgewekt in Rotterdam. En sneller dan verwacht, gaan Eneco en Greenchoice de komende jaren stroom leveren uit nieuwe installaties. Iets wat dringend nodig is, gezien de toenemende vraag naar duurzame elektriciteit. 

Wethouder Arjen van Gils: “Met de inkoop van duurzame elektriciteit geeft de gemeente een belangrijke impuls aan de uitbreiding van duurzame opwekcapaciteit zodat Rotterdam een stad wordt die gebruikmaakt van enkel schone energiebronnen”.

De gemeente ziet voor de nieuwe energieleveranciers ook een belangrijke rol weggelegd om bewoners en bedrijven te betrekken bij de Rotterdamse energietransitie. Greenchoice heeft, net als Eneco, toegezegd een bijdrage te leveren aan lokale opwek, het betrekken van bewoners en de verduurzaming van bedrijvenparken.

Marieke van den Hoek (Commercieel directeur Greenchoice) “Het maakt ons trots om voor én in Rotterdam aan de slag te gaan. In onze visie slaagt de energietransitie alleen als er draagvlak voor is onder bewoners en bedrijven. We gaan hen dan ook ondersteunen en samen met de gemeente nog meer lokale initiatieven rond duurzame energie realiseren. Het uitgangspunt is dat iedere Rotterdammer met de energietransitie mee moet kunnen doen: groene energie voor en door Rotterdammers dus.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Greenchoice en Meewind stappen samen in duurzame warmte

10 oktober 2017

Rijksgebouwen over op Nederlandse groene stroom van Greenchoice

07 maart 2017

De Groene Stroomfabriek heet nu Greenchoice Zakelijk 

01 november 2021
Logo Greenchoice Greenchoice
4,5 5
Greenchoice 4 6705 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg