Onderzoek naar de betrouwbaarheid van de slimme meter

Nieuwsbericht • 20 maart 2017

Enkele actualiteitenprogramma’s zoals EenVandaag en Radar hebben in maart 2017 aandacht besteed aan de betrouwbaarheid van slimme meters. Volgens een onderzoek van de Universiteit Twente uit 2015 kan de slimme meter in uitzonderlijke omstandigheden beïnvloed worden, waardoor er meer of juist minder energie wordt geregistreerd dan de bedoeling is.

Extra onderzoek door de netbeheerders
De Universiteit Twente heeft de uitkomsten van het onderzoek gedeeld met de regionale netbeheerders, aangezien uw netbeheerder verantwoordelijk is voor het functioneren van de energiemeter bij u thuis. De netbeheerders hebben het onderzoek zeer serieus genomen en het Nationaal Metrologisch Instituut VSL gevraagd om onafhankelijk een vergelijkbaar onderzoek te doen.

Afwijkend verbruik verklaarbaar
In het onderzoek van VSL zijn tientallen gevallen met een afwijkend verbruik bekeken. In bijna alle gevallen is een logische verklaring gevonden. Dit varieerde van de aanschaf van een elektrische kachel tot aan een defecte sauna of gezinsuitbreiding. Uit het onderzoek blijkt dat de meter wel beïnvloed kan worden in extreme situaties. Deze situaties komen niet of nauwelijks voor in Nederlandse huishoudens, maar zijn tijdens het onderzoek in laboratorium gecreëerd.

Controles in uw belang
De netbeheerders vinden het belangrijk dat u kunt vertrouwen op de slimme meter, en zijn dus alert op de correcte werkingervan. Op aansturing van de autoriteiten worden regelmatig steekproeven gehouden op de meetbetrouwbaarheid.

Twijfelt u toch over de werking van uw slimme meter?
De afwijkingen uit het onderzoek vinden alleen plaats in bijzondere situaties. Wij begrijpen dat u naar aanleiding van de berichtgeving alert bent op de werking van uw eigen slimme meter. U kunt het volgende doen om uw verbruik te controleren:

 • 1Zelf checken
  Bekijk of uw energieverbruik onverklaarbare verhogingen of verlagingen heeft. Aangezien het verbruik afhangt van hoeveel u thuis bent, is het belangrijk om naar het verbruik over een langere periode te kijken.
 • 2Vergelijkbare huishoudens
  Denkt u een afwijkend verbruik te hebben? Vergelijk dit dan met het verbruik van een vergelijkbaar huishouden. Dit kan op de website van Nibud.
 • 3Verandering in huishouden of apparatuur
  Als uw verbruik afwijkt van vergelijkbare huishoudens, bekijk dan of dit te verklaren valt door een wijziging in de gezinssamenstelling of nieuwe apparatuur. Bekijk een overzicht van grootverbruikers op de website van Milieu Centraal.
 • 4Contact met uw energieleverancier
  Nog geen verklaring? Neem dan contact op met onze klantenservice via 010 478 23 26. Wij kijken graag met u mee over de oorzaak van het afwijkende energieverbruik.
 • 5Gespecialiseerde doormeting door de netbeheerder
  Als er geen verklaring wordt gevonden, kunt u uw netbeheerder vragen om de meter en uw energieverbruik te controleren. Informeer eerst bij de netbeheerder naar eventuele kosten.

Op de voet volgen
Uiteraard vinden ook wij het belangrijk dat u op de meterstanden van de slimme meter kunt vertrouwen. Daarom houden wij de berichten over dit onderwerp goed in de gaten en blijven wij de acties vanuit de netbeheerder volgen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de juistheid van de werking van de slimme meters? Agentschap Telecom, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, beantwoordt een aantal vragen over dit onderwerp.

Deel dit artikel:

Twitter Mail Facebook LinkedIn

Lees ook deze artikelen

Overheid geeft goede voorbeeld met bewuste keuzes voor duurzame energie

08 maart 2017

Nieuwe aflevering podcast De Vooroplopers

19 december 2017

De koffie staat zaterdag klaar bij een duurzame huiseigenaar

22 oktober 2014
Logo Greenchoice Greenchoice
5 5
Greenchoice 4 6658 https://www.greenchoice.nl/images/logo.svg